Hlavní obsah

PRVNÍ DOJMY: Matematika zločinu varuje před selháním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matematika zločinu, třídílná minisérie, jejíž první díl v pátek večer odvysílala platforma Voyo, přináší silný příběh a varuje před selháním. Lidským, soudním, státním.

Minisérie Matematika zločinuVideo: Voyo

 
Článek

Minisérie je inspirována skutečným příběhem Tomáše Tomana, kterého soud v roce 2009 poslal na 12,5 roku do vězení za usmrcení muže při rvačce. Na poškozeného prý při pěstním souboji před klubem spadla kovová konstrukce, obžaloba ale na základě znaleckého posudku tvrdila, že Toman muže ubil.

Foto: Voyo

Jiří Bartoška jako matematik zločinu Kraus.

Přibližně to se také dozví divák na počátku prvního dílu. I fakt, že Toman z republiky uprchl, po dvou letech skončil ve vězení na Bali a odtud po sms zprávách osloví novinářku a tvrdí, že zločin nespáchal.

Brit Jensen: To vaše mračení nechápu

Styl

Začne se odvíjet příběh investigativní novinařiny v podání nejprve Magdaleny Sodomkové, pak i Brit Jensen, Tomáše Tomana (jejich jména byla tvůrci ponechána reálná), jeho matky a sestry, problémů soudního systému, provázanosti s politikou a novými majiteli některých médií.

Foto: Voyo

Jan Nedbal jako Tomáš Toman.

Ač je příběh o muži a v podstatě mužském systému, prim v něm hrají ženy. Zuzana Bydžovská, která hraje Tomanovu matku, ve své tváři dokáže promítnout všechno. Bolest, beznaděj, ale i naději a lásku. Silnou postavou je i její dcera v podání Kristýny Bokové, která je kvůli svému bratrovi většinu života na vedlejší koleji. A v neposlední řadě Lucie Štěpánková, která hraje Magdalenu Sodomkovou, zarputilou novinářku, která chce věci přijít na kloub.

Foto: Voyo

Zuzana Bydžovská, matka Tomana a Lucie Štěpánková jako Magdalena Sodomková.

Forenzního biomechanika, přezdívaného Matematik zločinu, jenž vydal sporný posudek, hraje Jiří Bartoška, Tomáše Tomana Jan Nedbal a v poslední sérii s nenápadnou svéhlavostí vstoupí do děje mladý právník, Kryštof Bartoš.

Foto: Voyo

Kristýna Boková hraje sestru tomáše Tomana.

Minisérii pro Voyo režírovat Peter Bebjak, podle kterého Matematika zločinu odhaluje něco, „čeho se všichni bojíme, a to nespravedlnost, selhání systému. Díky ní se stáváme svědkem něčeho, o čem jsme si mysleli, že není vůbec možné, aby se stalo. O to větší je pak naše zoufalství, bezmocnost a zlost“.

Scénář napsal Tomáš Bombík, jenž se inspiroval skutečným podcastem Matematika zločinu Magdaleny Sodomkové a Brit Jensen. Je to napínavá podívaná, u které mrazí, že se zfilmovaný případ opravdu stal. Další díly bude Voyo vysílat vždy následující pátek.

Matematika zločinu
režie: Peter Bebjak
scénář: Tomáš Bombík
hrají: Lucie Štěpánková, Jan Nedbal, Jiří Bartoška, Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková, Miloslav Pecháček, Radek Žák, Kateřina Winterová a další
80 %

Reklama

Související témata:
Seriál Matematika zločinu
Minisérie

Výběr článků

Načítám