Hlavní obsah

Žena z Olomoucka si chtěla přivydělat jako makléřka kryptoměn. Přišla o statisíce korun.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Léta bude šestačtyřicetileté ženě z Olomoucka trvat, než splatí úvěry, které si vzala, když zatoužila stát se makléřkou kryptoměn. Narazila přitom na podvodníky, kteří ji připravili o více než 400 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ženu loni zaujala na internetu nabídka na rekvalifikační kurz na makléře kryptoměn. Chtěla si přivydělat a klikla na odkaz, kde v okénku vyplnila jméno a telefon. Poté jí zavolala žena z investiční společnosti, že ji bude kontaktovat lektor. Ten volal vzápětí. Instruoval ženu, že si bude muset do svého telefonu stáhnout aplikace Kraken, AnyDesk a Wire,“ popsal Novinkám počátek případu policejní mluvčí Libor Hejtman.

V jedné aplikaci podle něj lektor ženě ukazoval, jak se investice hýbou. Zároveň měla poslat poplatek 4 500 korun, což učinila. V další dny ji poradce informoval, že se jí poplatek zhodnotil. Ujistil ženu, že ke vkladu má přístup a může si jej kdykoliv vybrat. A skutečně. Žena si z něj vybrala 50 eur, což byl výnos z počáteční investice.

Senior z Jesenicka uvěřil, že má na účtu tisíce dolarů. Přišel o půl milionu

Krimi

„Muž ženu nakonec přesvědčil, aby si vzala úvěr a investovala větší částku. Na základě pozitivní zkušenosti se rozhodla sjednat úvěr a investovat 150 tisíc korun. Poté ji domnělý poradce přesvědčil k dalšímu úvěru na částku 250 tisíc korun. I ten si žena vyřídila a investovala. Když ale chtěla později vybrat nějaký ten výnos, nastaly problémy,“ konstatoval mluvčí.

Poradce se podle něj začal vymlouvat. Nejprve, že to musí probrat na finančním oddělení, později, že stažené prohlížeče nejsou aktuální a podobně. „Tehdy žena pochopila, že se jednalo o podvod, a případ ohlásila na policii. V současné době poškozená splácí za úvěry měsíčně 6 500 korun a bude jí trvat roky, než je zaplatí,“ podotkl Hejtman s tím, že pachatelům hrozí v případě jejich dopadení až pět let vězení.

Přidal i důvod, proč policie pravidelně informuje o těchto podvodech. „Činíme tak, abychom varovali další potenciální oběti. Podvodníci působí velmi přesvědčivě, mluví odborně, dokáží člověka snadno zmanipulovat, a to dokonce i vysoce vzdělaného,“ doplnil policejní mluvčí.

Falešný bankéř ženu připravil o úspory, pak ji poslal na krajské policejní ředitelství

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám