Hlavní obsah

Falešný bankéř ženu připravil o úspory, pak ji poslal na krajské policejní ředitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Falešný bankéř připravil v úterý o 450 tisíc korun jedenašedesátiletou ženu ze Šumperska. Poté co splnila jeho instrukce a vložila peníze na určený bankovní účet, poslal ženu na krajské policejní ředitelství v Olomouci. Novinky o případu informoval ve středu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ženě 9. ledna kolem půl desáté dopoledne zavolal neznámý muž, který se představil jako pracovník banky. Volal jí kvůli tomu, že zaznamenal podezřelou platbu necelých tří tisíc korun, která přišla z jejího účtu.

„Udivená žena odpověděla, že žádnou takovou platbu neprováděla. Volající jí na to sdělil, že ji bude kontaktovat jiný pracovník banky. Ten volal za čtyři minuty a představil se jako pracovník banky, který má na starosti kybernetické útoky na bankovní účty,“ uvedl mluvčí.

Ženu podle něj volající informoval, že jí může účet zablokovat a oznámit útok na policii, ale celé by to mohlo trvat až půl roku, anebo to vyřeší ihned, s čímž žena souhlasila. Podmínkou bylo, že nesmí ukončit hovor, protože jej volající nahrává a záznam předá policii.

Osamělou seniorku z Brněnska připravil podvodník o 1,5 milionu korun, sliboval jí rodinné setkání

Krimi

Muž ženu přesvědčil, aby zajela do banky vybrat větší obnos peněz, třeba 450 tisíc korun. Žena se vydala do nejbližší pobočky, ale ta měla zavřeno. Volajícímu navrhla, že to vyřeší další den, až otevřou. S tím muž nesouhlasil. Trval na tom, že se záležitost musí vyřešit ihned, a nasměroval ženu do pobočky v Olomouci.

Žena po příjezdu do Olomouce požádala v pobočce banky o hotovost 450 tisíc korun. „Pracovnice banky jí sdělila, že výběr větší částky musí hlásit dopředu, ale má štěstí, protože v pobočce mají dostatek hotovosti. Podvodník, který byl s ženou neustále v telefonickém spojení, ji pak navedl, aby hotovost vložila na bankovní účet v jiné bance, asi kilometr vzdálené,“ konstatoval Hejtman.

Poté co žena peníze uložila na určený účet a banku opustila, jí volající sdělil, že se má přesunout na krajské ředitelství policie v Olomouci. „Když před policejní budovu přišla, volající ji požádal, ať chvíli počká, protože se spojí s panem Macháčkem, který zde pracuje. Žena čekala, ale když se nic nedělo, podívala se na telefon a hovor byl již ukončen. Volala zpět domnělému bankéři, ale ozval se jí automat sdělující, že se dovolala do banky, ale zpátky jí volat nebudou,“ poznamenal mluvčí.

Podvedená žena pak vešla do policejní budovy, kde se dozvěděla, že tu žádný pan Macháček nepracuje. „Až nyní jí došlo, že se stala obětí podvodníka. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ doplnil Hejtman.

Podvodníci z Brněnska si nechali posílat peníze na své účty. Pak se divili, že je policisté našli

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám