Hlavní obsah

Žalobci ze tří států si došlápli na falešné vnuky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnuk či vnučka má problémy a potřebuje peníze. Takovou fintu zkoušeli bohužel mnohdy úspěšně podvodníci telefonicky útočící z Polska. Protože mezi poškozenými byli důchodci z Česka, Polska a Německa, vznikl mezinárodní vyšetřovací tým. Výsledkem spolupráce jsou dva lidé zadržení v Polsku.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podezřelá dvojice – Čech a Polka – čelí obvinění z dvaceti podvodů se škodou téměř sedm milionů korun. Další člen gangu je na útěku.

O útocích na seniory bandou z Polska už Právo informovalo před několika dny. Podvodníci si vybírají seniory, vydávají se za jejich příbuzné a chtějí z nich vylákat peníze. „Senioři jsou jednodušší cíl. Při takovém telefonátu mohou vypnout racionální myšlení, začne fungovat emoční složka, útočí na city a naléhavost těch pachatelů je tak velká, že se nelze divit, že senior naletí,“ popsala brněnská státní zástupkyně Jana Znojilová.

Policie hledá další oběti údajného inženýra Spokojeného

Krimi

Pod tlakem pak senioři často podvodníkům předají peníze, ale i šperky. Kriminalisté přiznávají, že i přes velkou preventivní práci senioři stále patří mezi nejzranitelnější oběti podvodů a útočníci to dobře vědí. „Není to jediná skupina, která se takovými podvody živí. Usekli jsme jedno chapadlo, ale jsou tu další,“ zmínila žalobkyně.

„Tito podvodníci ze zahraničí volali našim seniorům a vydávali se za vnuky či vnučky. Pro peníze si pak posílali taxikáře, kteří peníze převezli za hranice. Mnohdy senioři předali velké částky, až to bylo s podivem, kolik peněz byli ochotni poslat,“ řekla Radka Drexlerová z policejního prezidia.

Podvedli vás, musíte si půjčit, volal ženě ze Šumperska falešný bankéř

Krimi

„Každou akci, při které se podaří zadržet organizovanou skupinu podezřelých, která si za své oběti vybírá nejstarší spoluobčany, považujeme za ohromný úspěch. Z dlouhodobého hlediska jsou podvody na seniorech, při nichž je využíván modus operandi 'vnuk', jedněmi z nejčastějších preventivních témat policie,“ dodala Drexlerová s tím, že policisté prověřují další desítky případů, které by mohl mít gang na svědomí.

Společný vyšetřovací tým tvoří státní zastupitelství z Vratislavi, Mnichova a Brna. Kromě těchto podvodů často cílí společné vyšetřování na daňové úniky, obchodování s drogami nebo nelegální migraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám