Hlavní obsah

„Specifická výzdoba provozovny.“ Žalobce zrušil stíhání tureckého majitele kebabu v Plzni za nápisy o Židech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce zrušil trestní stíhání tureckého majitele kebabu v Plzni, kterého kvůli vyvěšení provokativních nápisů o Židech ve své provozovně obvinili policisté z přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Foto: Klára Mrázová

Plzeňský kebab, kde jeho majitel vyvěsil provokativní nápisy.

Článek

„Obsahově se jednalo o komentáře historických momentů židovského národa a nápisy kritizující světové mocnosti,“ uvedla šéfka plzeňského státního zastupitelství Ivana Hostašová.

„Byť jde v dobovém kontextu o specifickou výzdobu provozovny, nelze v takovém jednání shledat stíhaný trestný čin ani jiné protiprávní jednání,“ dodala.

Majitel rychlého občerstvení Sultan Kebab v Kopeckého sadech se Novinkám přiznal, že nápisy umístil ke vchodu sám. Mimo jiné na nich stojí: „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel.“

Policie obvinila majitele kebabu v Plzni, který vyvěsil protižidovské nápisy

Krimi

„Proč bych je tam nedal?“ ptal se muž. „Je to špatné, ty lidi jsou špatní,“ doplnil Turek.

Policisté se zabývají také jeho facebookovým profilem, protože na něm sdílel videa podporujíci teroristické hnutí Hamás. Mimo jiné i příspěvek o Ahmedu Jásinovi, což byl spoluzakladatel a duchovní vůdce Hamásu.

V této souvislosti Hostašová upřesnila, že dotyčný byl obviněn výhradně pro obsah vylepených nápisů v provozovně. „Jakýkoliv jiných vyjádření jeho názorů se usnesení o zahájení trestního stíhání netýkalo,“ uzavřela žalobkyně.

Foto: Facebook

Protižidovské nápisy, které se objevily u dveří plzeňského kebabu.

Na nápisy upozornili minulý týden Plzeňané předsedu plzeňské židovské obce Jiřího Löwyho, který nápisy považoval za provokaci. „Může to na sebe navázat militantnější skupinu Turků,“ doplnil.

Hamás 7. října masivně zaútočil z Pásma Gazy na jih Izraele, kde povraždil na 1400 lidí, převážně civilistů. Přes 220 lidí včetně malých dětí odvlekl do Gazy.

Izrael v odvetě zaútočil na Gazu, kde míří na pozice teroristů. Ti dál pokračují v ostřelování Izraele. Podle Palestinců se jedná o tisíce obětí.

Majitel kebabu v Plzni sdílí na Facebooku videa na podporu Hamásu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám