Hlavní obsah

Policie obvinila majitele kebabu v Plzni, který vyvěsil protižidovské nápisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětatřicetiletého Turka, majitele kebabu v Plzni, který vyvěsil na svém podniku protižidovské nápisy, obvinila policie z přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. O posunu v případu informovali policisté v pátek odpoledne na sociální síti X.

Foto: Klára Mrázová

Plzeňský kebab, jehož majitel vyvěsil na podnik protižidovské nápisy.

Článek

„Vyšetřování probíhá na svobodě,“ napsali policisté.

Ti se zabývají také podnikatelovým facebookovým profilem, protože na něm sdílel videa podporují radikální hnutí Hamás. Mimo jiné i příspěvek o Ahmedu Jásinovi, což byl spoluzakladatel a duchovní vůdce Hamásu.

Toto hnutí stojí za nedávným útokem na Izrael.

Majitel rychlého občerstvení Sultan Kebab v Kopeckého sadech se Novinkám přiznal, že nápisy umístil ke vchodu sám. Mimo jiné na nich stojí: „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel“.

„Proč bych je tam nedal?“ ptal se muž. „Je to špatné, ty lidi jsou špatní,“ doplnil majitel a ukazoval přitom na televizi, kde zrovna běžely zprávy o situaci v Pásmu Gazy, kde Izraelci po vpádu teroristů útočí na pozice Hamásu. Na další dotazy už nechtěl odpovídat.

Vraždění civilistů? Mluvčí Hamásu zahodil mikroport a utekl z rozhovoru

Blízký a Střední východ

Na nápisy upozornili Plzeňané, kteří si jich všimli, a kontaktovali předsedu plzeňské židovské obce Jiřího Löwyho. Ten uvedl, že dostal v úterý večer e-maily od několika lidí. „Věc jsem předal policii, která už o záležitosti věděla,“ sdělil ve středu odpoledne Novinkám Löwy.

Podle předsedy plzeňské židovské obce jde o první podobný případ, s nímž se v západočeské metropoli setkal. Nápisy, které už z podniku zmizely, považuje za provokaci. „Může to na sebe navázat militantnější skupinu Turků,“ doplnil.

Hamás 7. října masivně zaútočil z Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle izraelských úřadů povraždil na 1400 lidí, převážně civilistů. Přes 220 lidí, včetně malých dětí, odvlekl do Gazy.

Izrael v odvetě zaútočil na Gazu, kde míří na pozice teroristů. Ti dál pokračují v ostřelování Izraele. Palestinci hlásí tisíce obětí.

Majitel kebabu v Plzni sdílí na Facebooku videa na podporu Hamásu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám