Hlavní obsah

Žalobce neposlechl, chce postavit Sittu a Pechu před soud

– PLZEŇ
Novinky, Patrik Biskup

Plzeňský státní zástupce Štefan Oravec odmítl splnit pokyn nadřízeného krajského státního zástupce, který mu nařídil postoupit případ velitele 6. polní nemocnice v Afghánistánu Jindřicha Sitty a náčelníka štábu Michala Pechy, obviněných ze šikany vojáků, ke kázeňskému vyřízení v rámci armády.

Článek

"Já jsem ve středu proti postupu dohledového státního zástupce podal námitku s tím, že jeho pokyn považuji za nezákonný," řekl Oravec. Ten si stále stojí za tím, že jsou splněny všechny podmínky k podání obžaloby z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování práv a chráněných zájmů vojáků.

"Minulý týden jsem dostal z krajského státního zastupitelství pokyn, abych věc postoupil ke kázeňskému vyřízení. Do pátku 28. února jsem měl lhůtu pokyn splnit. Zákon mně ale umožňuje pokyn nedodržet v případě, kdy se domnívám, že je v rozporu se zákonem," uvedl dále Oravec.

Za Oravcem stojí i nadřízený

Krajské státní zastupitelství nyní bude Oravcovy námitky zkoumat a pokud rozhodne, že jsou bezpředmětné, případ si stáhne do své kompetence a je velmi pravděpodobné, že Sittu s Pechou před soud nepostaví.

Za Oravcem stojí i jeho přímý nadřízený, šéf plzeňského městského státního zastupitelství Petr Brýda. "Plně se z jeho názorem ztotožňuji. Víc to nechci komentovat," uvedl Brýda.

Názor dohledového státního zástupce

Už před časem krajské státní zastupitelství dalo najevo, že podání obžaloby na oba důstojníky je předčasné. "Je nepochybné, že k porušení předpisů došlo, ale mám za to, že se nejedná o tak vysokou společenskou nebezpečnost, aby museli být oba důstojníci postaveni před soud," prohlásil v minulosti dohledový státní zástupce Zbyněk Eger, který dal Oravcovi závazný pokyn.

Sittu a Pechu policie podezřívá z toho, že měli podřízené šikanovat ukládáním přísných trestů, které odporují zákonům. Údajně vytvořili vlastní kázeňský řád a na jeho základě pak vojáky trestali, například mimořádnými službami. Pokud půjdou k soudu, hrozí jim až tři roky vězení. V rámci kázeňského řízení jim mj. může být snížena vojenská hodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám