Hlavní obsah

Šikanování vojáků v Afghánistánu zřejmě k soudu nepůjde

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajské státní zastupitelství v Plzni pozastavilo podání obžaloby na velitele 6. polní nemocnice v Afghánistánu Jindřicha Sittu a náčelníka štábu Michala Pechu, kteří byli obviněni kvůli šikanování vojáků. Pokud plzeňský žalobce nepodá námitku, čeká je kázeňské řízení.

Foto: Vratislav Konečný

ve věži trávila hraběnka vyhnanství

Článek

"Já už jsem měl zpracovanou žalobu, ale dostal jsem pokyn z krajského státního zastupitelství, abych ji zatím nepodával do doby, než ji přezkoumá dohledový státní zástupce," řekl v pátek plzeňský žalobce Štefan Oravec.

"Jsem přesvědčen, že důkazy jsou pro soud dostačující," dodal.

Dohledový státní zástupce má opačný názor

Dohledový státní zástupce Zbyněk Eger Právu řekl, že podání obžaloby je předčasné.

"Mám pochybnosti o tom, zda vůbec žalobu podat. Je nepochybné, že k porušení předpisů došlo, ale mám za to, že se nejedná o tak vysokou společenskou nebezpečnost, aby musela být podána obžaloba. Spíše připadá v úvahu věc postoupit ke kázeňskému vyřízení," uvedl Eger.

"V tomto smyslu pošlu státnímu zástupci pokyn. Je na něm, jestli se jím bude řídit nebo si podá námitku. Ze zákona ho jako dohledový státní zástupce mohu k určitému postupu zavázat a on je povinen ho respektovat," uzavřel Eger.

Vlastní kázeňský řád

Sittu a Pechu policie podezřívá z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování práv a chráněných zájmů vojáků. Stíhaní důstojníci si vytvořili vlastní kázeňský řád a na jeho základě pak vojáky trestali, například mimořádnými službami. Jeden z lékařů prý musel například sbírat kameny v autoparku. Na chování obou velitelů si stěžovali vojáci, kteří s nimi byli v Afghánistánu. O pochybení obou velitelů podle policie svědčí i kontrolní zprávy armádní inspekce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám