Hlavní obsah

Policie: Sitta a Pecha šikanovali vojáky v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie ukončila vyšetřování údajné šikany vojáků v Afghánistánu, ze které jsou podezřelí velitel 6. polní nemocnice Jindřich Sitta a náčelník štábu Michal Pecha. Vyšetřovatel míní, že shromáždil dostatek důkazů, a proto v úterý navrhl, aby byli obžalováni a postaveni před soud.

Foto: www.stupava.cz

Lyžařské středisko Stupava.

Článek

Sdělila to ČTK s odvoláním na vedoucího zvláštního odboru policie Martina Hádka. Věc nyní bude prověřovat plzeňské státní zastupitelství.

Policejní rada Sittu a Pechu obvinil v prosinci loňského roku z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování práv a chráněných zájmů vojáků.

Mimořádné služby za trest

Podle policie totiž měli vytvořit, aniž by měli oporu v zákonech, vlastní kázeňský řád. Na základě něj pak ukládali tresty. Lékaři tak například museli za trest sloužit mimořádné směny, jeden z nich pak údajně musel vysbírat kameny v autoparku.

Podnětem pro zahájení trestního stíhání obou velitelů pak bylo trestní oznámení, které podali bývalí příslušníci polního špitálu vojenské policii. Policie se ale opírá i o výsledky prověrky u 6. polní nemocnice. Sitta i Pecha obvinění odmítají.

Za velitele se postavil Tvrdík a Šedivý

Za velitele se postavil nejen ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD), ale i bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Znám Sittu jako poctivého a pracovitého důstojníka, který ale někdy používal metody, jež v plnění disciplíny a kázně byly na hranici možného," řekl již dříve Šedivý. Jak dále zdůraznil, Sitta tvrdě vyžadoval u vojáků kázeň, ale jenom díky tomu se mohli v pořádku vrátit zpátky do republiky. Afghánskou misi ministr Tvrdík vždy udával jako jeden z příkladů vzorné reprezentace naší republiky a armády v zahraničí.

V případě, že by se vina prokázala, hrozí Sittovi a Pechovi až na tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám