Hlavní obsah

Žalobce kauzy Čapí hnízdo počká na novou Sněmovnu

Dozorující státní zástupce kauzy Čapí hnízdo Jaroslav Šaroch počká s dalšími kroky až na ustavení nové Sněmovny, tedy minimálně do 8. listopadu. Tu následně požádá o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) jako opětovně zvoleného poslance k trestnímu stíhání pro dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Právu to v úterý potvrdil mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Čapí hnízdo

Článek

Teprve potom, co Sněmovna Babiše vydá, může padnout Šarochův verdikt. Buď možné podání obžaloby, nebo naopak zastavení Babišova stíhání. Je tedy už jasné, že žalobce nebude moci dodržet měsíční lhůtu pro rozhodnutí v této kauze, kterou mu 21. září uložil jeho nadřízený, šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Tato lhůta končí právě ve středu.

„Žádost o vydání poslance k trestnímu stíhání bude kopírovat dobu ustavení nové Poslanecké sněmovny. Do té doby nelze ve vztahu k tomu, kdo získal nový poslanecký mandát (k Babišovi), činit žádné úkony, tedy ani vydávat rozhodnutí ve věci,“ řekl Právu Cimbala.

Babišova obnovená imunita zbrzdí postup v kauze Čapí hnízdo

Domácí

Šaroch podle serveru Seznam Zprávy v mezidobí zadal soudnímu znalci, aby ověřil, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího. Ten jako svědek během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

Posudek na podpis

Babiš mladší na konci srpna serveru sdělil, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily, smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal ani je osobně nepřevzal.

„V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno.

Babiš mladší podle webu tvrdí, že dokumenty, které měly něco společného s farmou, podepsal až kolem roku 2011 nebo 2012, když se z USA vrátil. Učinil tak údajně na žádost otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková.

Státní zástupce Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, tvrdí Bradáčová

Krimi

Soudní znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík, který podle webu podpis ověřuje, před několika dny Babiše mladšího požádal, aby mu napsal své originální podpisy. Čulík se k případu odmítl jakkoli vyjadřovat. „Nemůžu ani potvrdit to, že tento případ řeším,“ podotkl.

„Posudek ještě zpracován není. Pokud si dobře pamatuji, lhůta pro zpracování byla stanovena na začátek listopadu,“ řekl webu advokát Michael Bartončík, který v kauze zastupuje premiéra.

V případu detektivové už několik let vyšetřují podezření, že přidělení dotace téměř padesát milionů korun na stavbu re­kreačního a kongresového komplexu Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné. Obvinění čelí kromě Babiše také bývalá manažerka Agrofertu i farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová). Oběma hrozí až desetileté tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám