Hlavní obsah

Babišova obnovená imunita zbrzdí postup v kauze Čapí hnízdo

Radim Vaculík, Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože premiér Andrej Babiš (ANO) získal o víkendu ve sněmovních volbách nový poslanecký mandát, kauza Čapí hnízdo, ve které je obviněn z dotačního podvodu, zůstane na několik týdnů stát na mrtvém bodě. Okamžikem zisku nového mandátu nelze v případu činit jakékoli kroky do doby, než Babiše znovu vydá Sněmovna k trestnímu stíhání. Právu to v pondělí řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

„S ohledem na to, že premiér získal nový mandát, který je nezávislý na tom předchozím, tak vůči němu nelze momentálně činit žádné úkony,“ uvedl včera Cimbala.

Premiér uzavřením voleb získal nový mandát a je jím krytý, tedy má novou imunitu
Aleš Cimbala, mluvčí státního zastupitelství

„V dohledné době bude státní zástupce žádat Poslaneckou sněmovnu o vydání k pokračování trestního stíhání,“ dodal Cimbala. Konkrétní termín zatím nezná.

Není prý totiž jasné, zda dozorující žalobce Jaroslav Šaroch bude žádost o vydání Babiše posílat ještě stávající Sněmovně, nebo počká na ustanovení té nové, zvolené o víkendu.

Státní zástupce Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, tvrdí Bradáčová

Krimi

Pravděpodobnější je podle Cimbaly druhá varianta, tedy že by o Babišově dalším osudu měla rozhodnout až nově složená Sněmovna.

„Každopádně do té doby, než bude Sněmovnou rozhodnuto, nelze v té věci žádný úkon činit. Tedy ani podat obžalobu, ani rozhodnout o zastavení trestního stíhání či o vrácení věci policii. Premiér uzavřením voleb získal nový mandát a je jím krytý, tedy má novou imunitu,“ upřesnil mluvčí.

Babiš: Ve Sněmovně zůstanu, i když budeme v opozici

Domácí

Jak se Babiš k chystané nové žádosti o své vydání postaví, to dosud nesdělil, a komentovat to nechtěl ani jeho obhájce. „S klientem jsem to ještě neřešil, tak se k tomu nemohu vyjádřit,“ řekl včera premiérův advokát Michael Bartončík.

Do té doby, než bude Sněmovnou rozhodnuto, nelze v té věci žádný úkon činit
Aleš Cimbala, mluvčí státního zastupitelství

Pražská hospodářská kriminálka viní premiéra a také bývalou manažerku společnosti Farma Čapí hnízdo a někdejší Babišovu poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou) z padesátimilionového podvodu a poškození finančních zájmů EU při výstavbě multifunkčního areálu Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Za to jim oběma hrozí až desetileté tresty.

V polovině září kriminalisté navrhli oba jmenované obžalovat. Státní zástupce Šaroch pak dostal od svého nadřízeného měsíční lhůtu na své rozhodnutí, která uplyne příští týden 18. října.

Babiš může být příštím prezidentem, míní odborníci. Výsledky voleb jim dávají za pravdu

Domácí

Nelze však očekávat, že do té doby stihne Sněmovna vydat Babiše k pokračování stíhání. Premiér stejně jako Nagyová od počátku jakoukoli vinu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám