Hlavní obsah

Za zákrok proti školákovi při Babišově mítinku policisté trest nedostanou

Jako kázeňský přestupek vyhodnotila jihočeská policie zákrok policistů proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku při mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zároveň ale bylo upuštěno od jejich potrestání. Policie naopak prověřuje matku chlapce kvůli případnému zanedbání výchovy a mladík byl již dvakrát předvolán na úřady kvůli podezření z přestupku.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

Na rozhodnutí o kázeňském přestupku upozornila Česká televize a po ní ČTK. „Od uložení kázeňského trestu bylo upuštěno, neboť samotné projednání přestupku postačuje k nápravě policistů. Přihlédnuto bylo i ke skutečnosti, že policisté byli vystaveni značnému mediálnímu tlaku, který zasáhl i do jejich soukromého života,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Neuniformovaní policisté v létě zaklekli autistického školáka, který chtěl na mítinku odnést Babišovi reproduktor. Média upozorňovala mimo jiné na to, že jeden ze zasahujících policistů měl na akci kšiltovku hnutí ANO.

Zákrok policie a použití donucovacích prostředků proti školákovi v Borovanech posuzovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle ní byl zákrok policistů v dané situaci oprávněný, přiměřený a v souladu s právními předpisy. Matzner uvedl, že GIBS posuzuje trestněprávní rovinu, kázeňské řízení pak vedla jihočeská policie.

Blažek nenavrhne milost pro manžele odsouzené na osm let za prodej téměř neškodné látky

Krimi

Zákrok vyvolal kritiku veřejnosti. Policisté uvedli, že mladík vypadal starší a na první pohled netrpěl žádnými zdravotními problémy. Až po zákroku matka chlapce uvedla, že je mu 15 let a trpí poruchou autistického spektra.

Aby toho nebylo málo, podal někdo na matku zakleknutého chlapce kvůli konfliktu na Babišově mítinku trestní oznámení. „Je na mě podáno trestní oznámení, že týrám své dítě, protože ho vodím na různá místa, která jsou hlučná a na kterých se on nemusí cítit dobře,“ uvedla pro Českou televizi.

„Třídní učitelka na mě vypracovávala posudek, jestli chodím na třídní schůzky, spolupracuju, jaký má Kuba prospěch, jaké má chování, jaká je jeho diagnóza  – a v podstatě v tomhle duchu,“ popsala.

Domluva nepomohla. Policejní hlídka opět prudila novináře u plotu ruské ambasády

Domácí

Podle informací Novinek záležitost řešil jako přestupek úřad v Borovanech, kde nakonec upustili od potrestání kvůli chlapcovu nízkému věku.

Protože se mladík objevil na sociálních sítích na záběrech z mítinku v Třeboni, kde kope do auta projíždějícího davem demonstrantů, obdržel minulý týden také předvolání k podání vysvětlení k třeboňskému úřadu.

Další zákrok bez uniformy

Veřejnost kritizovala i srpnový zásah rovněž neuniformovaných policistů proti ženě při Babišově mítinku v Českém Krumlově, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu.

Žena měla uhodit policistu v civilu, který do ní předtím podle jejích slov „žďuchal“, aniž by se legitimoval.

Zákrok řešil úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, podle policejního prezidenta Martina Vondráška dospěl k závěru, že použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě bylo oprávněné. Policie ale podle něj na shromáždění v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení.

Policisté na mítinku také chybovali, když při snaze oddělit znesvářené strany při hrozícím fyzickém střetu na mítinku neprokázali příslušnost k policii. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů následně dostali školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám