Hlavní obsah

Domluva nepomohla. Policejní hlídka opět prudila novináře u plotu ruské ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem policie o ruské objekty na našem území trvá. Přesvědčil se o tom ve středu štáb České televize, který natáčel v pražské Stromovce poblíž plotu ruské ambasády. Policisté byli na místě během několika minut. Podobný incident se odehrál v květnu u jiného objektu spadajícího pod ruskou ambasádu. Ten skončil domluvou policistovi ze strany nadřízených.

Foto: Novinky

Ruské velvyslanectví představuje rozsáhlý areál.

Článek

„Točili jsme ve Stromovce o plotu, který zde bez povolení postavila ruská ambasáda po okupaci a svévolně zabrala část parku. Pozemek za plotem je stále v majetku ČR,“ napsal reportér České televize Jiří Hynek na Twitteru s tím, že během několika minut dorazila na místo policejní hlídka, která štáb legitimovala a upozornila, že se nachází u chráněného objektu.

Novinkám následně upřesnil, že v parku natáčel reportáž a rozhovor se starostou Prahy 7 Janem Čižinským, který na místo dorazil nedlouho po perlustraci televizního štábu. Policisty, kteří byli podle něj na místo zjevně vysláni, především zajímalo, jak dlouho se v parku zdrží.

Pozemek za plotem s parcelním číslem 1782/1, na kterém si Rusko postavilo pět obytných budov, patří podle katastru nemovitostí České republice. Ruská federace má vlastnické právo jen ke zbytku areálu velvyslanectví, parcela obehnaná plotem a střežená policisty jí nepatří.

Aktivita policie v okolí ruských objektů je přitom dlouhodobá. Stejný reportér byl s poukazem na blízkost natáčení chráněného objektu vyzván k legitimování letos v květnu, kdy natáčel reportáž o vilách vlastněných Ruskem v pražské Bubenči. Chráněným objektem mělo být ruské kulturní centrum.

Jeden z policistů, kteří tehdy na místě byli, měl se štábem konflikt, kvůli němuž čelil „kázeňskému řízení“. Jak později vyšlo najevo, jeho nadřízení to vyřešili domluvou.

Když byla počátkem října polita červenou barvou zeď ukrajinské ambasády, vyšlo najevo, že objekt nebyl střežen nepřetržitě, a policie zintenzivnila dohled až po tomto incidentu. Jeho pachatele má podle dostupných informací zatím pouze na kamerovém záznamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám