Hlavní obsah

Za útok na ochrnutého souseda dostal senior podmínku a musí zaplatit odškodné

Za napadení ochrnutého souseda v domě s pečovatelskou službou Panorama v Tachově potrestal v úterý tamní okresní soud Viktora Pavlika (68) dvouletou podmínkou. Zároveň mu uložil zaplatit poškozenému jako satisfakci 150 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, Pavlik se na místě odvolal.

Obžalovaný Viktor Pavlik u tachovského soudu.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„O vině obžalovaného jsem neměl pochybnosti. Jeho obhajoba, že se naopak bránil útoku poškozeného, neměla oporu v žádném z důkazů,“ uvedl předseda senátu Miloslav Vajgant.

Incident se odehrál loni v listopadu. „Obžalovaný po předchozí slovní rozepři chytil poškozeného oběma rukama za ramena a srazil ho na podlahu, přestože byl srozuměn s tím, že je postižen ochrnutím a pohybuje se pouze za pomoci francouzských holí,“ uvedl státní zástupce Ondřej Wendler. Podle něj napadený muž skončil v nemocnici se zlomenou holenní kostí. Útoku předcházely neshody obou mužů, kteří měli své pokoje vedle sebe na jednom patře.

„Pořád mu něco vadilo, omezoval mě, provokoval a znepříjemňoval mi život. Hraje si na nemohoucího, přitom on je hlavním potížistou. Neotravuje jen mě, ale všechny klienty v domě. Pořád si na něco stěžuje,“ prohlásil před soudem Pavlik.

K samotnému konfliktu řekl, že se jen bránil. „Může si za to sám. Já jsem mu jen řekl, proč mně neúnavně otravuje život. Reagoval tím, že mě fláknul holí přes záda. Ještě mu říkám, co blbne, že je postiženej. Pak mě chytil za triko. Má sílu jako lev. Jak jsem se snažil vyškubnout a rozhodil přitom rukama, zavrávoral a upadl. Šíleně řval, chtěl jsem mu pomoct, ale sprostě mi nadával,“ popsal svoji verzi Pavlik, který během výpovědi neudržel nervy na uzdě a za nevhodné průpovídky ho soudce poslal na chodbu.

Žalobkyně žene k soudu muže za údajné znásilnění postižené dívky. Chce šestiletý trest

Krimi

Zcela jinak konflikt u soudu líčil poškozený Jan Voříšek (45). „S panem Pavlikem jsem si užil skutečné peklo. Neustále mě urážel, že jsem zku*venej kripl a simulant. Schválně dělal v noci hluk, bouchal do zdi, práskal záchodovým prkýnkem nebo pouštěl nahlas televizi. Když jsem ho upozorňoval, že jsem po úrazu hlavy citlivější na zvuky, tak mi vyhrožoval, že mi jednu flákne,“ vypovídal postižený muž, který před čtyřmi lety po mozkové mrtvici zcela ochrnul na levou půlku těla.

Popřel, že by Pavlika praštil holí. „Ani jsem se ho nedotkl. Otevřel dveře pokoje v okamžiku, kdy jsem na chodbě dával jedné paní lízátko. Řekl mi, zmrde, co tady rozdáváš. Já jsem mu odpověděl, že mu do toho nic není a že to je jen pro hodné lidi. Vyběhl ven, chytil mě za ramena a tlačil mě dozadu, dokud jsem neupadl. Cítil jsem bolest, jako by do mě někdo píchl šroubovák,“ popisoval Voříšek dramatické okamžiky. Do nemocnice ho pak odvezla záchranka.

Muž ze Zlína se skamarádil s postiženými, pak z nich vylákal přes milion

Krimi

S ohledem na své postižení nemohl Voříšek podle soudního znalce významněji udeřit holí obžalovaného, a tudíž ho ani zranit. Stejného názoru jsou i ošetřovatelky. „Je velmi zpomalený ve svých reakcích. Nedokáže stát bez hole, není schopen rukou někoho prudce udeřit. Neumím si představit, že ve stavu, v jakém se v době incidentu nacházel, by holí napadl zdravého člověka,“ citoval soudce výpověď fyzioterapeutky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám