Hlavní obsah

Za smrt dítěte při nehodě na Klatovsku chce žalobkyně trest pro motorkáře i babičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní nehoda, při které loni v červnu na Klatovsku zemřel po srážce s motorkářem devítiletý chlapec, míří k soudu. Státní zástupkyně navrhuje podmíněný trest jak pro řidiče motocyklu (34), tak i pro babičku (70) mrtvého hocha, která ho dostatečně nehlídala. Oba dva podle šéfky klatovského státního zastupitelství Petry Švecové nesou na nehodě svůj díl viny.

Foto: Hasiči

Motorkář po střetu s dítětem skončil v příkopu.

Článek

„Podala jsem obžalobu pro přečin usmrcení z nedbalosti,“ potvrdila Novinkám Švecová. Navrhuje podmíněný trest jednoho roku odnětí svobody, což je na dolní hranici trestní sazby.

Zatímco u babičky žádá zkušební dobu 24 měsíců, u motorkáře chce přísnější trest v podobě delší zkušební doby na 34 měsíců a k tomu zákaz řízení, neboť v dané situaci nedbal patřičné obezřetnosti a jako řidič tím porušil důležitou povinnost, která měla za následek ohrožení lidského života.

Seniorka se tehdy vracela z lesa se svým vnukem a dalšími třemi chlapci. Zastavili se na okraji silnice a čekali, až přejede auto. Když pak nic nejelo, zakřičela na děti: „Kluci, honem.“ V tu chvíli se na horizontu objevil motorkář. Před sebou uviděl čtyři děti a starší ženu s vozíkem, jak přecházejí silnici zleva doprava. Pustil plyn a začal přibržďovat. Když jej skupinka uviděla, snažili se všichni vozovku přeběhnout. Motorkář na ně zareagoval tím, že se je pokusil objet v protisměru. Jenže chlapec, který přecházel jako poslední, se lekl a zůstal stát přímo v dráze motocyklu. Došlo k nárazu, po kterém hoch na místě zemřel.

Motorkáře stíhají za smrt dítěte, i když předpisy neporušil

Krimi

„Přibrzdil jsem tak, abych byl schopen změnit směr jízdy a zároveň neohrozil stabilitu motocyklu, protože případný smyk by skupinu osob zcela jistě ohrozil,“ hájil se motorkář. Podle svých slov na chlapce v okamžiku, kdy jej uviděl před sebou, neměl čas nějak reagovat, aby se mu bezpečně vyhnul.

Kdyby zpomalil na 40 km/h, mohl se chlapci vyhnout

Obžalovaná žena samotný náraz neviděla. „Když jsme byli asi v polovině vozovky, uviděla jsem na horizontu od Železné Rudy motorku. Znovu jsem zavolala, kluci, honem, honem. Tři chlapci už byli na druhé straně. Motorka jela rychle, vypadalo to, že vůbec nebrzdí. Její řidič vjel do protisměru, aby se mi vyhnul. Co se odehrálo za mnou, jsem neregistrovala. Až pak jsem viděla, že motorka spadla na levý bok a skončila v příkopu,“ popsala situaci seniorka, která podle znalce neměla o pohybu svého vnuka dostatečný přehled.

„Těžko lze na chlapci v takovém věku požadovat, aby správně vyhodnotil situaci a dopravní nehodě zabránil. Jiné je to ale ze strany dospělé osoby, která děti doprovázela,“ konstatoval znalec.

Motorkář chlapce srazil v rychlosti přibližně 77 kilometrů v hodině. Ze znaleckého posudku vyplývá, že pokud by zpomalil na 40 km/h, mohl se mu bezpečně vyhnout.

I když motorkář žádné dopravní předpisy neporušil a hoch se zastavil na vzdálenost, kdy už nemohl tragickému střetu zabránit, měl podle vyšetřovatelů dávat větší pozor. „Řidič je povinen dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem a s předstihem reagovat na situaci, tak aby zabránil kolizi. Obviněný měl v okamžiku, kdy chodce zaregistroval, výrazněji snížit rychlost. Snaha je objet vlevo není dostatečné vyjádření zvýšené opatrnosti,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Za smrt dítěte po srážce s motorkářem na Klatovsku obvinili i jeho 70letou babičku. Měla špatně hlídat

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám