Hlavní obsah

Motorkáře stíhají za smrt dítěte, i když předpisy neporušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výjezdu na horizont uviděl před sebou čtyři děti a starší ženu s vozíkem, jak přecházejí silnici zleva doprava. Pustil plyn a začal přibržďovat. Když jej skupinka uviděla, snažili se všichni vozovku přeběhnout. Čtyřiatřicetiletý motorkář na ně zareagoval tím, že se je pokusil objet v protisměru.

Foto: Mapy.cz/Novinky

Nehoda se stala u domů. Skupina přecházela silnici od lesa směrem k domům.

Článek

Jenže chlapec, který přecházel jako poslední, se lekl a zůstal stát přímo v dráze motocyklu. Došlo k nárazu, po kterém devítiletý Šimon na místě zemřel.

Za dopravní nehodu z loňského června mezi Javornou a Jelení na Klatovsku nyní padlo obvinění.

„Zahájili jsme trestní stíhání řidiče motocyklu BMW pro přečin usmrcení z nedbalosti,“ potvrdila v úterý Právu krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. I když obviněný motorkář žádné dopravní předpisy neporušil a hoch se zastavil na vzdálenost, kdy už nemohl tragickému střetu zabránit, měl podle vyšetřovatelů dávat větší pozor. Nyní mu hrozí až šest let vězení.

Snaha je objet vlevo není dostatečné vyjádření zvýšené opatrnosti

„Řidič je povinen dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem a s předstihem reagovat na situaci tak, aby zabránil kolizi. Obviněný měl v okamžiku, kdy chodce zaregistroval, výrazněji snížit rychlost. Snaha je objet vlevo není dostatečné vyjádření zvýšené opatrnosti,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Podle znalce motorkář chlapce srazil v rychlosti přibližně 77 kilometrů v hodině. Z jeho posudku vyplývá, že pokud by zpomalil na 40 km/h, mohl se mu bezpečně vyhnout.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Motorka zůstala po sražení chlapce v příkopu

„Těžko lze na chlapci v takovém věku požadovat, aby správně vyhodnotil situaci a dopravní nehodě zabránil. Jiné je to ale ze strany dospělé osoby, která děti doprovázela. Ta podle znalce neměla o pohybu sraženého chlapce přehled,“ konstatovali policisté.

Sedmdesátiletá žena se tehdy vracela z lesa se svým vnukem Šimonem a dalšími třemi chlapci ze sousední chalupy. Zastavili se na okraji silnice a čekali, až přejede auto. Když pak nic nejelo, zakřičela na děti: „Kluci honem.“ Všichni se pak rozběhli přes silnici.

„Když jsme byli asi v polovině vozovky, uviděla jsem na horizontu od Železné Rudy motorku. Znovu jsem zavolala kluci honem, honem. Tři chlapci už byli na druhé straně. Motorka jela rychle, vypadalo to, že vůbec nebrzdí. Její řidič vjel do protisměru, aby se mi vyhnul. Co se odehrálo za mnou, jsem neregistrovala. Až pak jsem viděla, že motorka spadla na levý bok a skončila v příkopu,“ uvedla svědkyně.

Zemřel na místě

Ani ostatní děti přímo střet neviděly. „Šimon byl v naší skupince poslední. Když jsme byli v polovině silnice, viděl jsem přijíždět motorku. Paní B. nám řekla, abychom rychle utíkali na druhou stranu. Motorkář udělal oblouk do protisměru a pak se vysekal,“ vypověděl jeden z chlapců, který tehdy tlačil kárku s chrastím.

Je to úsek, kde jsme v minulosti požadovali omezení rychlosti, protože z jedné strany je asi šest roztroušených baráků. To nám nepovolili
starosta obce Josef Bejvl

Přivolaní zdravotníci již chlapci nedokázali pomoci „Na místě byla ihned zahájena laická resuscitace, vedená operátorem tísňové linky. Posádky si po příjezdu převzaly resuscitaci a pokračovaly dalších 30 minut, přes veškerou snahu zasahujících se nepovedlo obnovit životní funkce chlapce, lékař na místě konstatoval úmrtí,“ uvedla tehdy mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová. Nehodu má v živé paměti Josef Bejvl, starosta Čachrova, pod který Javorná spadá.

„Je to úsek, kde jsme v minulosti požadovali omezení rychlosti, protože z jedné strany je asi šest roztroušených baráků. To nám nepovolili. Tak jsme to chtěli vyřešit vyhlášením uzavřené zástavby. Tady jsme zase narazili na podmínku vybudovat chodníky, které by stály miliony,“ konstatoval pro Právo starosta.

V Karlových Varech zemřel motorkář po střetu s nákladním autem

Krimi

Reklama

Související témata:
Javorná

Výběr článků

Načítám