Hlavní obsah

Za předčasnou kremaci syna vysoudila žena 150 tisíc

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Noční můra snad každého rodiče, tedy že přežije své dítě, se zhmotnila v případu ženy, jejíž dvaatřicetiletý syn spáchal sebevraždu, oběsil se. V těžké chvíli na matku dopadla další rána. Tělo jejího syna totiž Pohřební a hřbitovní služby města Brna spálily o šest dnů dříve, než byl dohodnutý termín. Žena po společnosti žádala stovky tisíc, brněnský krajský soud jí nakonec přiřkl 150 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Krematorium

Článek

Případ se začal psát už před osmi lety. Mladý muž tehdy spáchal sebevraždu a jeho tělo bylo nalezeno až po delší době, takže jiná forma pohřbu než kremace nepřicházela do úvahy. Samotné spálení těla se mělo uskutečnit bez obřadu, ten byl naplánován poté do kostela.

Dřívější kremaci umožňoval provozní řád
advokát pohřební společnosti

Jenže pohřební firma kremaci provedla o šest dnů dříve s odkazem na hygienické důvody. Zaměstnankyně firmy to ale zapomněla matce sdělit.

Matka pohnala společnost před soud a požadovala omluvu a finanční satisfakci za sebe i svého zemřelého syna. Městský soud v Brně jí přiznal celkem 320 tisíc korun v žalobě na ochranu osobnosti a za ztížení společenského uplatnění, žena totiž tvrdí, že od té doby trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

K ostatkům syna se chovali jako k odpadu, tvrdí žena

Krimi

Proti verdiktu se odvolala jak matka, tak pohřební společnost. „Výše finanční satisfakce je zcela nedostatečná. Zavrženíhodným způsobem byla poničena pieta jejího syna,“ tvrdí ženina advokátka.

„Klientka se nemůže zapojovat do sociálních interakcí, musela přestat pracovat v oboru,“ dodala advokátka.

„Dřívější kremaci umožňoval provozní řád, bylo to z hygienických důvodů. Opakovaně jsme se omluvili,“ oponoval advokát společnosti.

Senát odvolacího soudu v čele s Michalem Ryškou se minulý týden nejprve pozastavil nad tím, jak urputně přistoupily obě strany ke sporu, a poté rozhodl, že ženě přísluší odškodné 150 tisíc korun z titulu ochrany osobnosti.

Pohřební služba nechávala nebožtíky na chodbě, teď ji vyšetřují kvůli záměně ostatků

Krimi

Další nároky týkající se škody na zdraví, nebo snad dokonce finančního odškodnění pro mrtvého syna soud smetl ze stolu.

Chtěla vzdát úctu mrtvému

Ryška vysvětlil, že na dohodu mezi matkou a pohřební firmou se senát díval jako na běžnou spotřebitelskou smlouvu. „Dřívějším provedením kremace společnost porušila svou povinnost dle uzavřené smlouvy. Tato smlouva zavazovala a lidské tělo není ani po smrti člověka pouhým objektem, se kterým lze neomezeně manipulovat,“ prohlásil Ryška.

Podle soudu nehrálo roli to, že kremace měla být bez obřadu. „Žalobkyně se plánovala dostavit při kremaci do blízkosti krematoria. Byla připravena o okamžik této symbolické blízkosti a vzdání úcty zemřelému. Je lhostejné, že po této zmařené příležitosti proběhl další obřad někde jinde,“ zdůraznil Ryška.

Kolik stojí pohřeb? Poslední rozloučení vyjde i na desítky tisíc

Domácí

Soud ale upozornil, že nemohl přistoupit na nároky vyčíslené jako škoda na zdraví, byť podle znaleckého posudku matka trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

„Tento znalecký posudek by nemohl obstát. Znalkyně tam přehlédly nepřehlédnutelné věci a další faktory, které mohly mít na psychický stav vliv. Jde o samotný způsob úmrtí, matka také tvrdila, že nešlo o sebevraždu, ale vraždu. Navíc měla se synem hádky a rozepře a nemohla se s ním usmířit,“ upozornil Ryška.

Verdikt brněnského soudu je pravomocný, matka může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám