Hlavní obsah

Pohřební služba nechávala nebožtíky na chodbě, teď ji vyšetřují kvůli záměně ostatků

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice

Už dva případy, kdy pohřební služba ze Strakonic zaměnila nebožtíky a pozůstalým vydala ostatky jiného zemřelého, zjistila policie. Ta se o jejího majitele začala zajímat po březnové kontrole hygieniků, kteří v provozovně v Horažďovicích odhalili závažná porušení zákona o pohřebnictví. Chyby spočívaly i v tom, že místo do chladicích boxů tam mrtvá těla ukládali na chodbě v zázemí budovy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nyní zjišťujeme, zda k záměně při předávání ostatků příbuzným došlo úmyslně anebo z nedbalosti,“ řekla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Policisté už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškozování cizích práv.

Jak Právo zjistilo, jedni z poškozených jsou manželé, kterým tragicky zemřela dospělá dcera. Ukázalo se, že popel, který si v urně vyzvedli asi deset dnů po smutečním obřadu, patřil jinému nebožtíkovi. Ve skutečnosti tělo jejich dcery v té době neprošlo ani kremací.

„Když za námi přišla policie, byl to šok. Když už se smíříte s tím, že vám odejde dítě, tak pak přijde taková rána,“ řekla Právu matka zemřelé.

Další z těch, který byl dotčen neetickým jednáním pohřební služby, je muž z Klatovska.

„Dostal urnu s popelem zemřelého otce, který patřil jinému nebožtíkovi, co byl po smrti už několik let předtím a jeho ostatky měly být na přání rodiny rozptýleny,“ uvedl zdroj, který je do případu zasvěcený.

Pohřební služba už v Horažďovicích nepůsobí, město jí vypovědělo nájemní smlouvu k 31. březnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám