Hlavní obsah

Falešný americký voják připravil ženu z Třinecka o úspory

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Na další z falešných e-mailů, ve kterém údajný americký voják žádá o zaslání peněz, naletěla koncem března osmatřicetiletá žena z Třinecka. Na základě instrukcí zaslala neznámému pachateli na 300 tisíc korun. Informovala o tom policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na konci měsíce března tohoto roku zatím neznámý pachatel vystupující pod identitou amerického vojáka sloužícího v Sýrii kontaktoval prostřednictvím e-mailové schránky poškozenou 38letou ženu z Třinecka,“ uvedla Bělunková.

Muž ženu nejdříve požádal o zaslání adresy, na kterou by zaslal balík s finanční částkou. Tu mu žena poskytla. Následně mu ale poslala i finanční obnos, který dosáhl částky 300 000 korun. Peníze měly prý pomoci v souvislosti se zadržením balíku v zahraničí.

Když ale údajný voják požádal o další peníze, ženě už to nedalo a celou věc nahlásila policii. Ta teď případ prověřuje a snaží se zjistit identitu pachatele. Bělunková doplnila, že v případě dopadení může pachatel dostat až osm let vězení.

Oběti neváhají posílat i miliony

Jde již o několikátý případ, kdy se pachatel vydává za vojáka sloužícího na misi buď v Sýrii, či Afghánistánu, případně v Africe a žádá o zaslání peněz, které jsou údajně potřeba na zaslání balíku ze zahraničí, případně uvolnění z armády. Jedna z žen poslala „neznámému vojákovi“ téměř čtyři miliony korun.

Ženy poslaly falešnému americkému vojákovi téměř pět milionů. Jedna si vzala úvěr

Krimi

Historky podvodných mailů se ale netýkají jen údajných vojáků, prosících o pomoc. Například sušická nemocnice přišla o půl milionu korun poté, co její účetní poslala peníze na základě instrukcí falešného nadřízeného k proplacení údajných investic.

Sušická nemocnice se nachytala na podvodný e-mail, přišla o půl milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám