Hlavní obsah

Ženy poslaly falešnému americkému vojákovi téměř pět milionů. Jedna si vzala úvěr

Liberec

Téměř pět milionů korun poslaly dvě ženy neznámému muži, se kterým se seznámily na Facebooku. Údajný americký voják se ženám vetřel do přízně a přemluvil své oběti k zaslání peněz na vykoupení z armády. Jedna z žen si kvůli „vojákovi“ vzala dokonce půjčku a nyní má finanční problémy. Policie oba případy vyšetřuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oba případy mají podobný modus operandi. Neznámý člověk vydávající se za amerického vojáka jménem William Smith, který je nasazený v Afghánistánu, si najde na sociálních sítích svou budoucí oběť, se kterou si začne přes různé komunikační kanály povídat. Podle policie je komunikativní a má pěknou profilovou fotografii v maskáčích. Samozřejmě veškeré údaje jsou falešné.

Neznámý podvodník s ženami komunikuje i několik týdnů, aby vzbudil důvěru. Píše většinou v českém jazyce přes internetový překladač. Vzápětí ženy poprosí o pomoc, protože byl rád skončil v armádě.

„Ženě namluvil, že vážně uvažuje o přestěhování do České republiky. K uskutečnění jeho plánů mu ale chyběly peníze. Tvrdil, že jich má hodně, ale že jsou uložené v bezpečnostním sejfu. Dostat se k nim údajně nemohl, protože měl zakázáno opustit své stanoviště v Afganistánu,“ popsala Novinkám další část příběhu mluvčí policie Ivana Baláková.

Vykoupení z armády

Muž, který uvedl, že je mu 60 let, samozřejmě slíbil, že peníze vrátí. Jedna z žen z Liberecka mu posléze během února a března poslala na účty v Německu a Turecku přes milion korun. Původně měla poslal za vykoupení 3500 eur (asi 91 tisíc korun), ovšem muž jí sdělil, že peníze nepřišly a je třeba poslat další.

„To také udělala, potom musela uhradit poplatek za jeho zavazadlo ve výši 10 200 eur a takto podobně se částka navyšovala dál. Tragické je to, že si většinu peněz vypůjčila v bance. Po zaplacení měsíční dvacetitisícové splátky úvěru jí na živobytí mnoho peněz teď nezůstane. Splácet ho bude dlouhé roky, a to ji v podstatě uvrhne do chudoby,“ vylíčila Baláková.

Podle ní si žena přeje zůstat v anonymitě, ale ostatním ženám vzkazuje, aby byly velmi obezřetné při komunikaci s cizími osobami na sociálních sítích.

Poslala 3,7 milionu

Ještě hůře však dopadla druhá žena, jejíž případ začali policisté prověřovat v březnu. Ta podle policie poslala neznámému vojákovi od loňského srpna do letošního března neuvěřitelných 3,7 milionu korun. Případ se odvíjel podobným způsobem, ale kriminalisté k němu teprve zjišťují další podrobnosti. Neví ani, zda jde o stejného člověka, který se za vojáka vydává.

Baláková upozornila, že podobných případů v celé ČR přibývá. „Případy s pracovním názvem ,americký voják‘ řeší policisté napříč celou republikou a poškozených žen rok od roku přibývá,“ uzavřela mluvčí s tím, že případy jsou prošetřovány jako trestný čin podvodu.

Anketa

Oslovil vás někdy cizí člověk na internetu se žádosti o peníze?
Ano
51,8 %
Ne
48,2 %
Celkem hlasovalo 1391 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám