Hlavní obsah

Rodinné spory řešil sedmnácti ranami nožem, dostal 12 let

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Na 12 let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Českých Budějovicích 41letého Tomáše Buriana, který podle verdiktu ubodal nožem 29letého bratra své přítelkyně. Muž také podle soudu vydíral známého své pozdější oběti, když na něj vytáhl sekeru. Rozsudek není pravomocný, Burian se proti němu na místě odvolal.

Tomáš Burian u soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Burian bude muset podle rozsudku zaplatit také 800 000 korun otci a 600 000 korun bratrovi zavražděného muže.

Rodinná tragédie se stala v malé obci na Prachaticku 25. dubna letošního roku. Předcházely jí dlouhodobé spory kvůli soužití pod jednou střechou - Burian se snažil s přítelkyní vychovávat v domě dvouletého syna a vadili jim časté večírky jejího staršího bratra, s nímž měl celou řadu hádek.

„Je zřejmé, že podhoubím byly neuspořádané vztahy s rodinou přítelkyně a také konflikty s přáteli rodiny. Situace se vyhrocovala v době asi měsíc před činem, kdy nemovitost opustil otec poškozeného,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Olga Smrčková.

Opilá žena pobodala v Praze přítele. Přežil a odpustil jí

Stalo se

Podle ní byly zjevné signály, že spory poznamenaly Burianovu psychiku. „Měl však možnost dlouhodobě jiného řešení, než bylo setrvávání v nemovitosti,” doplnila soudkyně.

Polehčující okolností byla jeho dosavadní beztrestnost pachatele a také to, že vraždil v afektu. Ze samotné vraždy si mnoho nepamatoval.

Soudní znalci zpochybnili jeho verzi

V pátek před soudem vypovídali i soudní znalci Zdeněk Šenkýř a František Vorel, kteří konstatovali, že obžalovaný v kuchyni domu zasadil své oběti celkem 17 bodnořezných i řezných ran, z nichž hned několik bylo smrtelných. Především však nepotvrdili Burianovu výpověď, že s nožem začal útočit bratr jeho přítelkyně. Burian dokládal toto tvrzení řeznou ranou mezi prsty.

„Toto zranění je časté u útočníků s nožem, když jim sjede ruka z rukojeti až k ostří,“ konstatoval Vorel.

Burian měl s bratrem přítelkyně konflikty i kvůli přátelům, kteří za mladým mužem chodili na návštěvy. Tři dny před vraždou vytáhl Burian sekeru na rodinného známého s tím, že by měl zahradu domu okamžitě opustit. Tyto výhružky Buriana označil soud za vydírání.

Dům byl napsaný na nejmladšího ze sourozenců, který společně s 29letým bratrem a přítelkyní obžalovaného splácel hypotéku.

Tak si píchni, provokoval muž a manželka bodla. Do vězení má jít na 7,5 roku

Krimi

Vystudovaný informatik několikrát před soudem uvedl, že jeho čin nemůže nic ospravedlnit.

„Hluboce lituji toho, co jsem udělal. Ublížil jsem úplně všem. Nechápu, jak k tomu mohlo dojít,“ konstatoval Burian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám