Hlavní obsah

Za několik brutálních útoků má jít „rapper“ Beránek na šest let do vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Devětadvacetiletý Leo Beránek, který se před lety objevil v reality show Hotel Paradise a vyprodukoval pár rapových pokusů, si za několik násilných trestných činů odsedí šest let ve vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud. Beránek mimo jiné jednoho muže kopl do obličeje takovou silou, že mu zlomil čelist. Rozsudek není pravomocný, Beránek se proti němu na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Leo Beránek u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Bylo plně prokázáno, že se (obžalovaný) žalovaného jednání dopustil,“ prohlásila předsedkyně soudního senátu Veronika Cukerová.

Obžalovaný by si měl podle ní uvědomit, že „nežije v žádném virtuálním světě akčních filmů“ a měl by se začít chovat „aspoň trochu zodpovědně“. „Pokud začne, bude to nejlepší cesta k tomu, aby projevil významný vděk své rodině, kterou je obžalovaný podporován,“ kladla Beránkovi soudkyně na srdce.

Beránek podle verdiktu loni prvního května před klubem Ateliér v centru Prahy brutálně zmlátil a zkopal mladíka, kterému mimo jiné způsobil otevřenou zlomeninu spodní čelisti a otřes mozku. Když mladík padal k zemi, Beránek ho podle spisu nakopl do obličeje takovou silou, až napadený ztratil vědomí.

Já za to opravdu, opravdu nemůžu, že mi noha po týhle kombinaci vyjede.
obžalovaný

Beránek se hájil tím, že se pouze zastával napadené dívky. „Nebýt situace, kterou vyvolal poškozený, k žádnému zranění způsobeném mnou by nedošlo,“ prohlásil v závěrečné řeči Beránek.

Zmínil, že se v minulosti věnoval deset let thai-boxu a kombinace použitých úderů byla podle něj naučená a automatická. „Já za to opravdu, opravdu nemůžu, že mi noha po týhle kombinaci vyjede,“ uvedl u soudu s tím, že v podstatě zabránil tomu, aby poškozený „někomu dále ubližoval“.

Soud ale nijak zvlášť nepřesvědčil, zejména díky podle Cukerové nejobjektivnějšímu důkazu – záznamu z kamery, kde byl celý incident vidět. Navíc podle ní kvůli historii s bojovým sportem musel Beránek vědět, co svým útokem může způsobit.

„Obžalovaný v době incidentu nebyl shledán nepříčetným, musel si být vědom následků svého jednání. Jeho jednání lze hodnotit jako zkratkovité a agresívní. Byl hodnocen jako osoba se sníženým prahem uvolnění agresívního a hostilního (nenávistného) jednání,“ připomněla také Cukerová psychiatrický znalecký posudek.

 Vyhrožoval zastřelením psů

O pět dní později měl Beránek v parčíku v pražské Lhotce zmlátit a zkopat 31letého invalidního muže o francouzských holích, se kterým se pohádal. Když se muže zastal 34letý muž, který byl rovněž na místě, vytáhl na něj Beránek teleskopický obušek, kterým ho nejméně čtyřikrát udeřil do hlavy. Poté, co muž spadl, ho Beránek zkopal.

Přítrž Beránkovým útokům chtěl udělat další z přítomných mužů, který měl s sebou psa. Beránek ale údajně vytáhl pistoli, kterou namířil na jeho psa a opakovaně natahoval závěr a mačkal spoušť. Když se muž podle obžaloby začal bránit rukou s nasazeným boxerem, měl Beránek namířit pistoli na něj a znovu ji natahovat a mačkat spoušť, aniž by vyšel výstřel.

„Nikoho jsem fyzicky nenapadl, nikomu jsem nevyhrožoval zbraní, osobně jsem žádnou zbraň nikdy nevlastnil,“ prohlásil k druhému žalovanému činu Beránek. Prý šlo o to, že mu chtěl muž zabránit v tom, aby ho šel na policii udat.

Pár dní předtím totiž byl Beránek s poškozeným a několika dalšími lidmi u Beránka v bytě, kde prý buď od poškozeného dostal nekvalitní drogu, nebo mu údajně někdo hodil něco do pití, kvůli čemuž ho odvezla záchranka do IKEMu.

Ani v tomto případě Beránek na soud nijak nezapůsobil a podle Cukerové se, zejména s odkazem na výpovědi přítomných svědků, jednání dopustil. „Bylo prokázáno, že obžalovaný naplnil podstatu přečinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, v jednočinném souběhu s přečiny výtržnictví a nebezpečného vyhrožování,“ řekla soudkyně.

Reality show a rapové pokusy

Beránek vstoupil před lety do povědomí části veřejnosti svým účinkováním v reality show Hotel Paradise, případně svým rapovým pokusem Boty, ve kterém popisuje, že si zakoupil novou obuv. Za něj si v březnu 2013 vysloužil hudební anticenu Zlatý David pro nejhoršího zpěváka roku.

Beránek tehdy v pražském klubu Roxy neudržel nervy na uzdě, cenu rozmlátil, moderátora poplival a urážel přítomné publikum. Pak se spolu se svým doprovodem snažil vyvolat konflikt. Poté celá skupinka odešla ven, kde několik mužů z Beránkova doprovodu bezdůvodně napadlo kolemjdoucího muže.

O dva měsíce později vyvolal s kamarády v pražském klubu Chmelnice konflikt, při kterém zmlátil jednoho z hostů a následně napadl policistu. Za to Beránka soudy poslaly na jeden rok do vězení, po odpykání několika měsíců byl ale propuštěn.

Ještě v roce 2010 byl Beránek odsouzený za výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví.

Brutální útok „rapper” připustil, zmlácení invalidy a vyhrožování pistolí popřel

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám