Hlavní obsah

Z Rakouska přišly bouřky, hasiči měli napilno

Aktualizováno

Hasiči na jihu Moravy a na Vysočině hlásili ve čtvrtek večer zvýšený počet výjezdů v souvislosti s bouřkami. Meteorologové varovali, že hlavně na jihu Moravy by mohly být večer bouřky velmi silné. Další bouřky čekají v pátek odpoledne.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.8. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V souvislosti s bouřkou, která přichází z Rakouska, evidujeme nárůst počtu událostí na Znojemsku. Jedná se o popadané stromy a větve,“ uvedli jihomoravští hasiči po půl sedmé večer.

Také na Vysočině evidovali hasiči vyšší počet zásahů spojených s bouřkami. Vyjížděli hlavně kvůli odklízení stromů ze silnic, v Moravských Budějovicích na Třebíčsku pak museli zajistit střechu kostela, vyplývá z informací na jejich webu.

Vlaky na trati z Okříšek do Znojma se zastavily kvůli stromům v kolejišti mezi Moravskými Budějovicemi a jihomoravskou obcí Olbramkostel.

Bouře v Rakousku zabila pět lidí včetně dvou dětí

Evropa

Meteorologové před silnými bouřkami varovali. Už dříve upozornili, že bouřky přicházejí z Rakouska, kde je doprovázel vítr o rychlosti v nárazech až 100 km/h.

Kvůli počasí nejezdily ve čtvrtek večer v Korutanech, Štýrsku a Východním Tyrolsku vlaky. V Korutanech bouře zabila dvě děti, celkem si počasí v sousední zemi vyžádalo nejméně pět životů.

„Systém z Rakouska nezeslabuje, naopak se zformoval do typického tvaru luku (bow echo),“ uvedl Český hydrometeorologický ve čtvrtek večer k upřesnění výstrahy.

Varování před bouřkami má platnost do 22 hodin, další bouřky ale meteorologové čekají od pátečního odpoledne.

„Očekává se výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru. V sobotu se silné bouřky budou vyskytovat hlavně na Moravě a ve Slezsku. V Čechách může v kombinaci bouřek a vydatných srážek spadnout do sobotního poledne ojediněle i kolem 70 mm srážek,“ uvedli v předběžném varování.

Dorazí silné bouřky, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám