Hlavní obsah

Dorazí silné bouřky, varovali meteorologové

Aktualizováno

Vysoké teploty ve čtvrtek odpoledne doprovodí silné bouřky, které se ojediněle mohou vytvářet v západní polovině území. Meteorologové očekávají, že je mohou doprovázet přívalové srážky, krupobití i nárazy větru.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.8. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Silné bouřky očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém i částech Libereckého a Jihomoravského kraje a rovněž na Vysočině od 15 do 22 hodin.

„Výskyt silných bouřek bude ve čtvrtek pravděpodobnější v Čechách a silnější nárazy větru v bouřkách jsou více možné zejména v jižní polovině Čech,“ uvedli meteorologové s poukazem na vlnící se studenou frontu.

V bouřkách by mohlo napršet až kolem 30 milimetrů srážek, které mohou vést k rozvodnění menších toků.

Ve čtvrtek platí na celém území s výjimkou Karlovarského kraje rovněž varování před vysokými, respektive velmi vysokými teplotami, které mohou v maximech překračovat 34 °C.

V pátek by měla vedra vydržet na východě republiky, přičemž nejtepleji by mělo být v jihovýchodních oblastech, konkrétně částech Jihomoravského a Zlínského kraje.

V platnosti zůstává i varování před nebezpečím vzniku požárů.

Supercela na Moravě, vydatné srážky na západě

Zda bude aktuální i v dalších dnech, bude záviset na vývoji počasí. „V pátek jsou silné bouřky pravděpodobné především ve východní polovině ČR. Na Moravě nelze vyloučit i výskyt supercely. V sobotu už se bouřky vyskytnou spíše už jen na východě Moravy,“ naznačil ČHMÚ, podle něhož lze v západní polovině Čech očekávat i vydatné srážky, které by v úhrnech mohly šplhat až k 50 milimetrům.

Ochlazení bude pouze dočasné

Počasí

Zároveň meteorologové zdůrazňují, že výhled na další tři dny je dle jednotlivých modelů rozdílný, a tudíž zatížený značnou mírou nejistoty. Doporučují proto sledovat předpovědi a vyčkat na aktualizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám