Hlavní obsah

Bouře v Rakousku zabila pět lidí včetně dvou dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silná bouře, která se ve čtvrtek přehnala Rakouskem, si vyžádala nejméně pět obětí. U jezera Sankt Andräer v Lavanttalu zabil zlomený strom dvě dívky ve věku osm a tři roky. V Dolním Rakousku po zásahu bleskem spadl strom na chatu, v níž zemřeli tři lidé. Bouře, kterou provázel vítr s rychlostí v poryvech přes 100 km/h, také zastavila na jihu země železniční dopravu.

Foto: Profimedia.cz

Bouře, která postihla Rakousko, lámala stromy jako sirky.

Článek

Kromě obětí si bouře vyžádala také zraněné a jeden člověk se pohřešuje, napsal server deníku Kronen Zeitung.

Ve městě Sankt Andräer zasahoval ve čtvrtek večer velký počet záchranných složek: hasiči, Červený kříž, policie. Dorazily dva záchranářské vrtulníky a na místě byl také krizový intervenční tým.

Mimo jiné tu hledali člověka, který byl ve chvíli, kdy dorazila bouře, ve vodě. U jezera se našlo jeho oblečení.

„Když přišla bouřka, stačili jsme utéct z terasy do bezpečí,“ popsal dramatické chvíle zaměstnanec místní restaurace u jezera. „Pak k nám přiběhly děti a vyprávěly nám o padlých stromech. Krátce nato jsme uslyšeli zoufalý křik. To bylo hrozné,“ řekl.

Bouře zasáhla celý okres Wolfsberg: „Po prudké bouři většina oblasti Wolfsbergu připomíná bitevní pole,“ uvedl starosta okresního města Hannes Primus (SPÖ).

Bouře způsobila rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Bez elektřiny byly večer desítky tisíc domácností.

Z Rakouska přišly bouřky, hasiči měli napilno

Krimi

Bouřky způsobily problémy na silnicích, které zablokovaly popadané a vyvrácené stromy. Zablokovaná byla u Griffenu (okres Völkermarkt) dálnice A2 směrem na Itálii. Provoz byl proto odkloněn z dálnice na Wolfsberg Süd a veden přes Packer Straße (B70). Kvůli popadaným stromům byla uzavřena také příjezdová cesta do Bad St. Leonhard severně od Wolfsbergu, uvedla policie.

Problémy hlásí také Štýrsko. Podle prvních informací vypadl elektrický proud, uzavřen byl proto tunel Pack na A2 v obou směrech.

Železniční doprava byla přerušena v Korutanech, východním Tyrolsku a Štýrsku. Příčinou je rozsáhlá porucha trakčního napájení, informovaly dráhy.

Kromě Sankt Andräer, kde zahynuly dvě dívky, hlásí další tragédii Gaming v Dolním Rakousku. Podle prvních informací se tam tři lidé pokusili vyhledat úkryt v chatě, po úderu blesku ale na ni měl spadnout strom a lidé v ní zahynuli.

Reklama

Výběr článků

Načítám