Hlavní obsah

Výsledek razie na znojemské radnici: policie kvůli zakázkám stíhá pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo
Aktualizováno

Protikorupční policie a státní zastupitelství nezahálí. Již čtyřiadvacet hodin poté, co si členové speciálního týmu odvedli ze znojemské radnice tajemníka Vladimíra Krejčíře, zahájili jeho trestní stíhání. Spolu s ním jsou za podplácení stíháni další čtyři lidé.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Radniční věž ve Znojmě

Článek

Informaci o zahájení trestního stíhání jedné osoby za spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli výběrovým řízením města a čtyř osob za úplatkářství poskytl v pátek mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Zprávu Právu potvrdil i dozorující státní zástupce Tomáš Foldyna.

Tajemník měl podle zajištěných důkazů sjednávat výhody při výběrových řízeních města. „Tři osoby policisté po výslechu propustili a stíhání bude vedeno na svobodě. U dvou dalších rozhodnutí zatím nepadlo,“ řekl Foldyna. Státní zástupce má čas požádat soud o uvalení vazby zhruba do sobotního poledne.

Starosta chce přijmout opatření

„O zahájení trestního stíhání již vím a je to pro nás závažná informace. Musíme přijmout opatření, abychom podobnou situaci do budoucna vyloučili. Nelze otálet, budeme věc analyzovat a součástí bude i vlastní kontrola. Je ovšem otázkou, zda budeme schopni zjistit něco víc, než co se podaří policii,“ řekl Právu starosta Petr Nezveda (ODS). Poučení pro zástupce radnice tak může vyplynout především z vyšetřovacího spisu policie.

Zásah policistů postihl úřednickou část radnice, nikoli volené zástupce samosprávy. Vzhledem ke stavu vyšetřování je i podle policie jakákoliv spojitost se starostou a místostarosty bezpředmětná. V síti uvízl z radnice jen tajemník.

"Starosta svolal na středu po státním svátku mimořádnou poradu všech vedoucích odborů a následně i mimořádné jednání městské rady. S vedoucími musí projednat, jak bude úřad bez jeho vedoucího zatím fungovat, s radními pak navíc dopad celé události na chod města,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Tajemníkovi městského úřadu nařídil starosta dovolenou v délce trvání 21 dnů, a to s účinností od pátku. „Zároveň zadal urychlené vypracování právní analýzy, zda může za této situace dočasně pozastavit výkon jeho funkce, případně požádat ředitele Krajského úřadu o souhlas s jeho odvoláním,“ dodala mluvčí.

Předmětem zájmu speciálního týmu protikorupční policie jsou především výběrová řízení znojemské radnice z roku 2009, která zadal odbor rozvoje a majetkový odbor. V souvislosti s jejích výběrovými řízeními se kriminalisté zajímali o zástupce některých firem v regionu, zejména stavebních. Mělo se jednat mimo jiné o společnosti VHS plus a Pozemní stavby Znojmo, které ale věc nekomentovaly.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protikorupční policie předvedla k výslechu tajemníka Vladimíra Krejčíře (v zeleném).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám