Hlavní obsah

Vyšebrodští cisterciáci mají znovu nárok na pozemky, zasáhl Ústavní soud

Aktualizováno

Cisterciácké opatství Vyšší Brod může slavit. Uspělo totiž se svými stížnostmi týkajícími se pozemků na Českokrumlovsku u Ústavního soudu (ÚS). Ten svým rozhodnutím zvrátil dřívější rozhodnutí justice, podle kterého se již jednou vydané pozemky měly vrátit zpět státu. Podle verdiktu se totiž justice dopustila porušení práva na soudní ochranu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Plénum ÚS se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem se zabývalo téměř dvěma desítkami podobných případů sloučených do jednoho. Ve všech šlo o pozemky o rozloze zhruba 2000 hektarů, které cisterciáci získali zpět v církevních restitucích.

Jenže podle Vrchního soudu v Praze a posléze i Nejvyššího soudu pozemky konfiskované podle poválečných Benešových dekretů měly zůstat v držení státních Lesů České republiky.

Cisterciáci ve své stížnosti dokazovali, že soudy svým rozhodnutím akceptovaly majetkové křivdy spáchané komunistickým i nacistickým režimem.

Cisterciáci lesy prohráli, zbývá jim ÚS

Krimi

Podle stížnosti byli konfrontováni „nejen s tím, že mají již vydaný majetek vracet, ale zejména se závěrem, že byli v letech 1939–1945 zrádcem a nepřítelem Československé republiky aktivně sloužícím německému vedení války, což považují za křivdu a popření historické reality“.

Senát ÚS dal církevnímu řádu za pravdu a upozornil na své předchozí takřka totožné rozhodnutí týkající se Římskokatolické farnosti – prelatury Český Krumlov i na starší nález z roku 2013 týkající se církevních restitucí.

„Po orgánech státu se žádá respekt k hodnotovým základům církevních restitucí v případech, jež vyžadují posouzení individuálních skutkových okolností,“ zdůraznil ve středečním rozhodnutí soudce Uhlíř.

Cisterciáci z Oseka lesy nedostanou, narazili u ÚS

Krimi

„Při aplikaci restitučních zákonů není možno postupovat příliš restriktivně a formalisticky, ale naopak velmi citlivě vždy s ohledem na okolnosti konkrétního případu. Nelze přitom abstrahovat ani od notoricky známého třídního přístupu státních orgánů v období totalitního režimu. Skutečnost, že jako záminka pro politickou nebo náboženskou perzekuci byly použity dekrety prezidenta republiky, nebrání vydání podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi,“ dodal Uhlíř.

Spor o pozemky se tak vrací k Vrchnímu soudu v Praze, který bude vázán rozhodnutím ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám