Hlavní obsah

Vypátral svůj ukradený notebook, dostal pokutu

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř před deseti lety se stal obětí vloupání, nyní musí podle soudního rozhodnutí zaplatit za to, jakým způsobem si ukradený majetek sám našel. Odcizený notebook totiž okradený „ajťák“ Lukáš Kuzmiak dokázal vypátrat pomocí sledovacího programu. A díky vzdálenému přístupu k webkameře laptopu viděl, kdo jej používá.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Udělal však chybu, že na svém blogu zveřejnil snímky dvojice nových uživatelů notebooku. Ženě a jejímu synovi, kteří počítač používali, dal Kuzmiak navíc přezdívky jako „farmářka“ nebo „honič“. Podle toho, co na počítači hráli, respektive sledovali. O stránce se následně dozvěděla média, v jedné z televizních reportáží se uživatelka počítače poznala a přišla i s notebookem na policii.

Za skoro deset let od vykradení svého bytu jsem v celém případu pořád jediný, kdo je potrestaný
Lukáš Kuzmiak

Matka se synem Kuzmiaka zažalovali s tím, že jim zveřejnění snímků způsobilo psychickou újmu. Původně požadovali skoro 450 tisíc korun. Soud definitivně rozhodl, že okradený nakonec musí zaplatit 86 400 korun. Úroky a soudní poplatky částku navýšily ještě o dalších téměř 50 tisíc.

O pravomocném rozsudku v případu, který se táhl sedm let, psaly Hospodářské noviny.

Právo má nyní k dispozici písemný verdikt, který musel určit, do jaké míry si může okradený pomoci sám.

Přezdívky byly za hranou

„Ani vlastnické právo neopravňovalo k tomu, aby zveřejňoval jakékoli fotografie žalobců a označil je uvedeným způsobem. K vyhledání notebooku nebylo třeba k fotografii osoby přidávat, jakou činnost s notebookem provozují, a dále je označovat přezdívkami. Z pohledu dohledání osob šlo o údaje nadbytečné,“ konstatoval předseda senátu Městského soudu v Praze Jiří Cidlina.

Z notebooků se stává nedostatkové zboží. Poptávka stoupla trojnásobně

Hardware

Soudce také zamítl Kuzmiakovy argumenty, že z jeho strany šlo o svépomoc, nutnou obranu či jednání v krajní nouzi. „V posuzovaném případě k neoprávněnému zásahu do vlastnického práva žalovaného nepochybně došlo. Svépomoc je ale povolena jen tam, kde bezprávný útok hrozí nebo již začal a neskončil,“ uvedl předseda senátu.

A jelikož ke krádeži už došlo, měl se podle soudu Kuzmiak obrátit na policii. S policií přitom Kuzmiak spolupracoval, jenže ta počítač ani zloděje nevypátrala. Z frustrace tak začal psát o případu na svém blogu, kde zveřejnil i fotky nových uživatelů. Jeho advokát Jiří Wytrzens od počátku upozorňoval na okolnosti, za kterých žalobci notebook pořídili.

Počítač v hodnotě 20 tisíc prý za 11 tisíc koupil mladík od spolužáka, který k němu zase měl přijít od neznámého muže na ulici. Nikomu údajně nebylo divné, že v počítači jsou údaje a fotky cizího člověka.

I kupující má odpovědnost

Pražský městský soud v této souvislosti vyslal kupujícím vzkaz, aby si dali pozor na podezřele výhodné nákupy věcí z druhé ruky, jelikož za následné problémy ponesou také část viny.

Našel si sám ukradený notebook, má platit 700 tisíc

Krimi

„Pokud se o původ těchto věcí za těchto okolností nezajímali, jde o jejich chybu, kterou nemůže omluvit to, že prodávajícího a jeho rodiče znali. Odvolací soud za této situace dovodil, že žalobci porušili svou prevenční povinnost předcházet škodám, a proto dovodil, že se na vzniku škody z jedné poloviny podíleli i oni,“ napsal soudce Cidlina.

Odškodnění, které Kuzmiak musí zaplatit, proto soud snížil na půlku, tedy zmíněných 86 tisíc. Předchozí nepravomocný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 sice uložil Kuzmiakovi zaplatit žalobcům skoro 600 tisíc za náklady řízení, proti tomu se postavil odvolací soud, podle nějž nárok na náhradu nákladů na soudní řízení nemá ani jedna ze stran sporu.

Přestože Kuzmiak odvrátil hrozbu zaplatit výrazně vyšší částku, hořkost z celého případu v něm zůstává.

„Soud podle mého názoru nedostatečně zohlednil mou pozici, kdy já jsem byl okradený, na mě policie kašlala. A to nemluvím o obsahu notebooku, kde jsem měl osobní fotky, dokumenty,“ okomentoval pro Právo výsledek sporu Kuzmiak.

Lidé ho podporují

Na platformě proto HitHit založil sbírku, kde mu sympatizanti přispívají na náklady soudních sporů.

Češi se k internetu připojují nejčastěji ze smartphonu, notebooky hrají druhé housle

Internet a PC

„Podpora veřejnosti v případu byla docela velká. Myslím si, že hodně lidí štve, že se jen ‚hledí jinam‘ a že existují lidé s názorem, že koupením kradené věci se vlastně nic špatného neděje, protože kupující sám nic neukradl. To ale vytváří trh pro kradené věci. Také fakt, že za skoro deset let od vykradení bytu jsem pořád jediným potrestaným v celém případu, mi přijde neuvěřitelné,“ míní IT specialista.

Pachatele vloupání se totiž nikdy nepodařilo dopadnout a případ policie odložila. Tento skončený spor však není jediným, který se případu ukradeného notebooku týká. Rodina, jež se cítí být poškozená, podala i žalobu na ochranu osobnosti. U Městského soudu v Praze se domáhala 300 tisíc korun a omluvy. Finanční odškodnění sice městský soud a následně i odvolací vrchní zamítl, první instance se nicméně bude znovu zabývat požadavkem omluvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám