Hlavní obsah

Našel si sám ukradený notebook, má platit 700 tisíc

– Praha
Právo, Jakub Kotalík

Až 700 000 korun má zaplatit Lukáš Kuzmiak, který zveřejnil snímky lidí, již používali jeho odcizený laptop. Zatím nepravomocně mu to přikázal Obvodní soud pro Prahu 1, podle kterého dotyční zveřejněním utrpěli psychickou újmu. Případ „ajťáka“, jenž si sám vypátral ukradený počítač, když toho nebyla schopna policie, řeší soudy už skoro šest let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh začal v létě 2011, kdy neznámí pachatelé vykradli Kuzmiakovi byt v Praze. Mimo jiné přišel o počítač značky Apple. O pár dní později zjistil, že notebook se přihlásil na internet pod jeho profilem. Vzhledem k tomu, že Kuzmiak je profesí IT specialista, byl schopný přes vzdálený přístup do počítače nainstalovat program, který mu umožnil získat snímky z webkamery i snímky obrazovky. Věděl tak, kdo a kde jeho laptop právě používá.

A právě kvůli tomu se může paradoxně stát okradeným, kterého soudy ještě potrestají. Přestože všechny informace sdělil policii, ta počítač ani zloděje nevypátrala. Z frustrace tak začal psát o případu na svém blogu. V rámci příspěvků zveřejnil i snímky lidí, kteří notebook používali. Pod jejich fotkami se objevovaly hanlivé komentáře a uživatelé notebooku, kteří neměli ponětí, že je někdo pozoruje, dostali přezdívky jako „farmářka“ nebo „honič“. Podle toho, co na počítači sledovali.

Počítač koupili levně, cizí data v něm neřešili

„Blog byl v podstatě nedohledatelný a v angličtině. Dostali se k němu jen lidé, kteří na něj měli přímý odkaz,“ upřesnil Kuzmiakův advokát Jiří Wytrzens. O blogu se však časem dozvěděla média. Některá bulvární nové uživatele označovala rovnou jako zloděje.

V jedné z televizních reportáží se uživatelka počítače poznala a přišla i s notebookem na policii. Počítač prý lacino koupil její syn od spolužáka, který k němu zase měl přijít od neznámého muže na ulici. Nikomu údajně nebylo divné, že v počítači jsou údaje a fotky cizího člověka, protože přístroj od krádeže nikdo nezformátoval.

Muž vysoudil na milenci své ženy miliony za citovou újmu

Koktejl

Pachatele se nikdy nepodařilo dopadnout a případ policie odložila. Kuzmiak tak sice vypátral zpět svůj laptop, avšak zmíněná uživatelka i její syn na něj podali žaloby. Dvojice zachycená na fotkách tvrdila, že zveřejněním Kuzmiak zasáhl do jejich soukromí, a dožadovali se náhrady téměř 450 tisíc korun. Že zveřejněním snímků skutečně utrpěli psychickou újmu, podpořil před soudem znalec.

Soud: Majitel notebooku zavinil psychickou újmu

Obvodní soud pro Prahu 1 jejich požadavek řešil již dvakrát. Většinu požadované částky vždy zamítl. V roce 2016 přiznal žalobcům celkem 170 tisíc korun, po vrácení případu odvolacím soudem rozhodl letos v únoru znovu. Částku snížil na zhruba sto tisíc.

„Soud se zabýval příčinnou souvislostí mezi jednáním žalovaného, možností spoluzavinění ze strany médií a výší škody způsobené žalobcům a dospěl k závěru, že příčinná souvislost mezi vznikem škody a jednáním žalovaného je dána,“ uvedla v rozsudku z letošního února soudkyně Jaroslava Novotná.

Kuzmiakův právník s verdiktem nesouhlasí, zejména upozorňuje na to, že noví uživatelé věděli či mohli vědět, že notebook pochází z trestné činnosti, a velká část údajné škody vznikla až kvůli medializaci případu, na niž neměl okradený vliv.

„Ačkoliv Obvodní soud pro Prahu 1 provedl v podstatě kompletní dokazování a zohlednil při rozhodování i zavinění a vliv médií a ačkoliv konstatoval, že žalobci nebyli při nabývání notebooku v dobré víře, tato skutečnost se nepromítla do rozhodnutí,“ řekl Právu Wytrzens.

Náklady řízení neobvykle vysoké

Jenže soudkyně přikázala Kuzmiakovi zaplatit žalobcům i neobvykle vysoké náklady řízení – skoro 600 tisíc korun.

Stát musí zaplatit 12 milionů za likvidační stíhání

Krimi

Podle advokáta tím soud porušil veškeré zásady, podle nichž se náklady na spor vypočítávají. „Co ale považujeme za naprosto bezprecedentní, je způsob, jakým soud rozhodl o nákladech řízení. Přestože klient měl úspěch ve věci v poměru 77 procent, měl by, při povinnosti uhradit celkově žalobcům částku 103 680 korun, hradit na nákladech řízení neuvěřitelných 588 931 korun,“ kritizoval Wytrzens.

Zvrátit rozhodnutí nyní může nadřízený pražský městský soud, k němuž se odvolal jak Kuzmiak, tak i žalobci. Tento spor však není jediným, který se případu ukradeného notebooku týká. Rodina, jež se cítí být poškozená, podala i žalobu na ochranu osobnosti. U Městského soudu v Praze se domáhala 300 tisíc korun a omluvy. Finanční odškodnění sice městský soud a následně i odvolací vrchní zamítl, první instance se nicméně bude znovu zabývat požadavkem omluvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám