Hlavní obsah

Vypadni do hajzlu, nou ingliš. Trapnost strážníků na pražské magistrále neznala mezí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neznalost dopravních předpisů a značnou dávku hrubiánství předvedla dvojice strážníků v Praze, kteří zastavili zahraničního cyklistu na magistrále kousek za Nuselským mostem. Muže vyháněli z míst, kudy ale měl oprávnění jet. Incident provázený lámanou angličtinou strážníků zaznamenal muž na kameru.

Konflikt strážníků s cyklistou v PrazeVideo: Twitter/Sergio. A

 
Článek

Série videí se objevila na twitterovém profilu uživatele Sergio A., který dal svolení k jejich dalšímu zveřejnění.

Dvoučlenná hlídka městské policie muže zastavila nedaleko Kongresového centra při jízdě směrem od Nuselského mostu. Muž s cizím přízvukem hovořil anglicky a strážníků, kteří přijeli ve služebním autě a zastavili ho, se nejdřív zeptal, jak jim může pomoci. Česky mu opáčili, že v daném místě podle nich nemá co dělat, a když s nimi oprávněně nesouhlasil, potkal se se zlou.

Strážník srazil v dubnu fackou dívku a hlídka přihlížela. Policie stále neví, jestli zneužili pravomoc

Krimi

„Nebudeš tady na mě hulákat. Ti řikám, uklidni se. Tady vodsaď vypadni s tím kolem do hajzlu. Já ti nerozumím. Mluv česky nebo rusky nebo německy. Anglicky ne, to mě nezajímá, tady nemáš na tom kole co dělat,“ vysvětlovali strážníci.

„Magistrála no cyklist,“ pokusil se pak jeden z nich o angličtinu, o kterou je zastavený cyklista opakovaně žádal. „Nou, nebudeš tady. Asi dostaneš penaltu,“ dostalo se mu odpovědi.

Penaltou bývá v žargonu ozbrojených složek označována pokuta.

Policista šlapal muži po hlavě, že ho nepoznalo ani vlastní dítě. Dostal podmínku

Krimi

„Nedohaduj se s náma, nebo uvidíš. Já nerozumím ingliš, tady prostě nepojedeš, cyklist nou tady. No entry cyklist, rozumíš, tady nepojedeš prostě, to je nebezpečný,“ zaznamenala lámanou angličtinu strážníků kamera zastaveného cyklisty.

Foto: Twitter/Sergio. A

Konflikt strážníků s cyklistou v Praze

Cyklista nejel pro něj zakázaným místem. Po Nuselském mostě sice vede cyklotrasa, ovšem mimo silnici. „Do 1. ledna 2022 byl cyklista povinen použít stezku pro cyklisty, pokud je v místě zřízena. Novelizací zákona však tato povinnost skončila. Na Nuselském mostě není vjezd cyklistům zakázán a mohou tam vjet,“ řekl Novinkám Daněk.

Mluvčí tím odkázal na změnu silničního zákona, který cyklistům nařizuje použití cyklostezky či pruhu, pokud je v místě zřízen. Jenže od 1. ledna začala platit výjimka z tohoto nařízení, která uvádí „ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích“.

V praxi to podle policie znamená, že cyklista není nutně povinen cyklostezku využít, pokud je třeba nesjízdná nebo je tam příliš mnoho jiných cyklistů a podobně. Podle mluvčího je vjezd na magistrálu zakázán až na Pankráci.

Je parkování důležitější než veřejný pořádek? Pražští strážníci budou víc hlídat auta

AutoMoto

Mluvčí strážníků Irena Seifertová uvedla, že případem se zabývají nadřízení strážníků, kteří se za ně omlouvají.

„Je zcela zřejmé, že chování našich strážníků nemá s profesionalitou nic společného. Je tedy namístě, abychom se za ně omluvili,“ sdělila mluvčí. Hlídka cyklistu podle mluvčí zastavila proto, že se jim jeho jízda jevila jako nebezpečná, kdy ohrožoval nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Konflikt strážníků s cyklistou v Praze

„Jel sice v pravém jízdním pruhu, ale nikoliv při pravém okraji vozovky, jak mu ukládá zákon. Smyslem nebylo cyklistu sankcionovat, ale upozornit ho na nebezpečnost jeho chování v rámci silničního provozu. Přestupek byl vyřešen domluvou,“ upřesnila Seifertová.

Z videozáznamu nicméně vyplývá, že se strážníci muži snažili především tvrdit, že na magistrále nemá co dělat.

„Co se týká jazykové vybavenosti našich strážníků – tato hlídka sice nedisponovala znalostí angličtiny, ale nabídla, byť nevhodným způsobem, konverzaci ve dvou jiných cizích jazycích,“ zmínila mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám