Hlavní obsah

Policista zfackoval muže bez roušky. Snížili mu plat

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Pražský policista, který loni koncem října opakovaně udeřil na autobusové zastávce opilého muže bez roušky a sám ji přitom neměl nasazenou, dostal od svého nadřízeného finanční trest v podobě snížení platu. Incident tehdy způsobil – i kvůli šíření videa s ním – velký rozruch na sociálních sítích včetně reakcí politiků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Původně ho prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Její vyšetřovatelé však stejně jako státní zástupce došli k závěru, že se policista trestného činu nedopustil.

Šlo podle nich maximálně o přestupek. Věc proto předali vedení pražské policie, aby policistu potrestala kázeňsky. A to se v minulých dnech také stalo.

„Ve vámi dotazovaném případě respektujeme výsledek šetření GIBS, která nám věc předala k dořešení z důvodu podezření z přestupkového jednání policisty. Na základě toho příslušný služební funkcionář v kázeňském řízení rozhodl o potrestání policisty trestem souvisejícím s finančním snížením platu,“ sdělil v pondělí Právu šéf pražské policie Tomáš Lerch.

Bližší informace včetně konkrétní částky, o kterou policista přišel, však s ohledem na neveřejnost kázeňského řízení policejní ředitel neuvedl.

Byl to právě Lerch, kdo krátce po incidentu jednání policisty veřejně ostře kritizoval, sliboval jeho potrestání, a dokonce se za něj omluvil.

„Osobně jsem ze záběrů fyzického ataku ze strany policisty velmi znepokojen. S případem jsem obeznámen, a přestože vím, co uvedenému předcházelo, považuji jednání policisty, který prováděl zákrok navíc bez roušky, za nepřijatelné,“ poznamenal tehdy Lerch.

Případ, který se odehrál 31. října ráno na zastávce K Žižkovu v pražských Vysočanech, tehdy vyvolal vlnu nevole jak u veřejnosti, tak u vysokých policejních funkcionářů.

Policista, který zfackoval muže bez roušky, je stále ve službě

Krimi

Veřejně se za něj ještě týž den kromě Lercha omluvil také policejní prezident Jan Švejdar. Ten chování označil za „naprosto nepřijatelné a neomluvitelné“, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) šlo o lidské selhání.

Policistovi při posuzování jeho zákroku pomohlo, že se vyšetřovatelům GIBS podařilo vyslechnout muže, který facky dostal. Ten si podle důvěryhodného zdroje Práva na incident takřka nevzpomněl a necítil se prý být jednáním policisty nijak poškozen.

Podle konečného názoru GIBS i státního zástupce nebyla intenzita zákroku údajně taková, aby v ní bylo možné spatřovat trestný čin, z kterého byl policista nejprve podezřelý.

Celý incident natočil muž, který seděl v autě parkujícím nedaleko zastávky, a následně ho zveřejnil na sociálních sítích. Ze záběrů vyplývá, že policejní hlídka přijela na zastávku k muži bez roušky, který na místě vrávoral.

Pražský policista bez roušky zfackoval muže na zastávce, Hamáček se omlouvá

Domácí

Jeden z policistů, který sám neměl ústenku nasazenou, muže ostře posadil na lavičku a pak mu uštědřil facku. Když si pak opilec svou roušku odmítal nasadit a vztekle ji zahodil na zem, dostal od policisty, v té době už s rouškou na obličeji, druhý políček.

Policista si ale podle autorů videa nasadil ochranu na obličej až zhruba po deseti minutách od příjezdu. Muži zákona na místo dorazili na základě oznámení, že agresivní muž pod vlivem drog rozbil skleněnou lahví přední sklo u projíždějícího auta a demoloval další vozidla.

Na místě pak zjistili, že dotyčný čtyřiapadesátiletý podezřelý je opilý, naměřili mu víc než dvě promile alkoholu. Poté ho kvůli podezření minimálně z přestupku zadrželi.

Reklama

Výběr článků

Načítám