Hlavní obsah

Policie hledá muže z fotek protestu u Národního muzea

– Praha • Aktualizováno

Policie již zná jméno jednoho z podezřelých, po kterých v pátek vyhlásila pátrání. Posledního z celkem sedmi podezřelých z různých přečinů na protivládním protestu v březnu u Národního muzea v Praze stále hledá. Muž, jehož zachytila bezpečnostní kamera, měl napadnout policisty, kteří na místě zasahovali kvůli rozvášněnému davu.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, žádali sundání vlajky Ukrajiny (11. března 2023)Video: Pavel Jaňurek, Stanislava Benešová, Novinky

 
Článek

„Podezřelý muž s vousy se poznal v médiích a sám se přišel přihlásit na policejní služebnu. V současné chvíli s ním probíhají standardní úkony trestního řízení. Stále však pátráme po druhém podezřelém,“ uvedla v sobotu mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Policie v pátek uvedla, že dva dosud neznámí muži měli v sobotu 11. března po ukončení shromáždění na Václavském náměstí napadnout zasahující policisty žerděmi, na kterých nesli vlajky.

Kriminalisté oba podezřelé našli na kamerových záznamech, vyhledat je osobně se ale nepodařilo, policie se proto obrátila na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání.

„Pokud posledního muže poznáváte nebo víte, kde by se mohl zdržovat, ozvěte se, prosím, na linku 158,“ dodala Siřišťová.

Foto: Policie ČR

Policie stále pátrá po druhém muži

Na Václavském náměstí se při zmiňované protivládní demonstraci proti sobě postavily dva tábory - před Národním muzeem lidé podporující Ukrajinu, která se brání agresivnímu Rusku, na náměstí pak lidé protestující proti vládě a část z nich také hájící kroky Ruska.

Rozdmýchané emoce vedly část demonstrujících ke snaze dostat se do budovy Národního muzea, odkud chtěli z fasády odstranit vyvěšenou ukrajinskou vlajku. Na místě zasahovali těžkooděnci a plné ruce práce měl antikonfliktní tým.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Policie tehdy zadržela dvacet lidí, načež v sedmi případech zahájila trestní řízení týkající se činů proti lidskosti, například paragrafů trestního zákoníku o projevu sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv a svobod člověka nebo o podněcování k trestnému činu.

Policie má po incidentech u Národního muzea v hledáčku sedm lidí

Krimi

Ve dvou případech se pak jednalo o podezření z útoku na úřední osobu, což se týká i zmíněných dvou mužů.

Mluvčí policie v pátek Novinkám sdělila, že všechna řízení stále pokračují, a zatímco většinu podezřelých policie ztotožnila a vyhledala.

Zajištění demonstranti jsou podezřelí z přestupku. Zraněni byli tři policisté

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám