Hlavní obsah

V souvislosti s IT zakázkami čelí obvinění 27 lidí a dvě firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

V souvislosti s kauzou zmanipulovaných zakázek na informační systémy čelí nově obvinění 27 lidí a dvě firmy. Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Martin Brzobohatý ve středu řekl, že trestní stíhání zahrnuje 14 veřejných zakázek, jejichž celková hodnota je několik set miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvinění v kauze padlo podruhé, policie původně před rokem obvinila 20 lidí a osm firem. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) však některá trestní stíhání v březnu zrušilo. Hlavní větev podezřelých je vyšetřována jako organizovaná zločinecká skupina.

Obvinění se zodpovídají z toho, že různými způsoby v letech 2010 až 2014 ovlivňovali veřejné soutěže ve svůj prospěch či ve prospěch spřízněných subjektů, uvedl státní zástupce Brzobohatý.

Případ se týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. V souvislosti s případem padlo obvinění z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů Evropské unie, účast na organizované zločinecké skupině a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Předloňský zásah

Obvinění souvisí se zátahem protikorupční policie ze září roku 2014. Odehrával se na několika místech po celé zemi, podle žalobců šlo o 40 prohlídek. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci, policisté zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr dosavadního senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

Společnost už dříve veškerá pochybení popřela. Kauza IT zakázek se probírala také v souvislosti s údajným únikem citlivých informací z vyšetřování. V médiích se v minulosti objevilo podezření, že unikaly z telefonu, který dříve používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Šéf policie to odmítl a označil za nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám