Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli tendrům dvacet lidí a deset firem

Právo, ČTK, bja
Aktualizováno

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (UOKFK) ve čtvrtek pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zahájil trestní stíhání dvaceti fyzických a deseti právnických osob, které měly ovlivňovat veřejné zakázky. Jedná se hlavně o IT společnosti a úřední osoby. Škoda vzniklá manipulováním veřejných zakázek je 438 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

„Mohu skutečně potvrdit, že policejní orgán Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vydal několik usnesení o zahájení trestního stíhání celkem dvaceti fyzických a deseti právnických osob,” řekl k vyšetřování Ištvan.

„Pokud jde o názvy firem a nějaké souvislosti, v tuto chvíli sdělovat nebudeme, protože to vyšetřování je teď na samém začátku,“ dodal.

Ištvan: Ovlivňování veřejných zakázek

„V obecné rovině mohu říct, že předmětem řízení je ta skutečnost, že v období let 2009 až 2014 mělo docházet různými formami k ovlivňování přípravy a průběhu veřejných zakázek, vyhlašovaných v rámci integrovaných operačních programů řady měst a vyšších územně správních celků na území České republiky,“ vysvětlil Ištvan.

Deset fyzických osob a osm právnických osob je obviněno z manipulování a ovlivňování samotné přípravy veřejných zakázek, zadávací dokumentace a průběhu jedenácti zakázek z oblasti dodání IT technologií na více místech po celé České republice.

Kromě této skupiny osob bylo obviněno ještě dalších deset fyzických osob a dvě společnosti, které se na trestném činu taky podílely, ale nedělaly to vědomě, proto je u nich použita mírnější kvalifikace jejich trestných činů.

„Celková suma finančních prostředků na tyto veřejné zakázky přesahuje 438 miliónů korun,“ uvedl Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Policie případ nekomentovala. „K této věci v tuto chvíli náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl v pátek mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Žalobci počítají s komplikacemi

Vrchní státní zastupitelství nyní čeká vyšetřování a počítá s komplikacemi v podobě podání stížností na jejich postup. S tím souhlasí i Právem oslovené společnosti, které nyní zvažují podání trestního oznámení kvůli úniku informací do médií.

Ačkoli vrchní státní zastupitelství nechce zmiňovat jména osob, vůči nimž je stíhání vedeno, tak online deník Echo 24 uvádí, že se jedná o společnosti Autocont, Gordic, Mois, Merit Group, A-Scan, Eunice Consulting, Tesco SW či Telefonica O2. Část z těchto společností Právu potvrdila, že proti nim je vedeno trestní stíhání.

Server upozornil, že společnost Tesco SW má vazby na ČSSD, neboť majitel firmy Josef Tesařík je bratrem někdejšího olomouckého hejtmana a nyní senátora Martina Tesaříka.

Zakázka za miliardu

Zákon o veřejných zakázkách obvinění podle policie porušili v letech 2009 až 2013 v Olomouci, Přerově, Zlíně, Pardubicích a Hradci Králové při tendrech Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Program, který rozděluje peníze z unijních fondů, dotuje mimo jiné zavádění a rozvoj informačních technologií ve veřejné správě. Do věci mají být údajně zapleteni i místní komunální politici, uvedl server.

Společnost Tesco SW s další firmou dříve získaly zakázku na monitoring evropských dotací za více než miliardu korun. Kvůli zakázce zasahovala letos v březnu na ministerstvu pro místní rozvoj protikorupční policie. Ostravská firma AutoCont byla jedním z dodavatelů projektu Internet do škol, za který stát zaplatil zhruba dvě miliardy korun.

Obviněná společnost Telefónica O2 byla podle serveru v jednom případu subdodavatelem v zakázce pro přerovský magistrát. Trestný čin se měl ovšem stát ještě před převzetím operátora skupinou PPF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám