Hlavní obsah

V klatovském baru vytáhli na Ukrajince nůž a pak ho zbili. Dostali podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve na něj vytáhli nůž a vyhrožovali mu smrtí, pak ho zmlátili tak, že skončil v nemocnici. Za případem útoku na 24letého Ukrajince v jednom z klatovských barů udělal nyní verdiktem tečku zdejší okresní soud. Dvojici mužů potrestal devítiměsíčním trestem vězení s podmíněným odkladem na rok a půl.

Foto: Mapy.cz

Okresní soud v Klatovech

Článek

Útočníci jsou Romové a k napadení došlo v době zvýšeného napětí mezi Ukrajinci a Romy, ze spisu však nevyplývá, že by národnostní aspekt hrál nějak důležitou roli. Podle rozsudku se obžalovaní dopustili přečinů ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování.

„Rozhodnutí není pravomocné,“ upozornil soudce Petr Sperk, který případ neprojednával v klasickém hlavním líčení, ale vydal trestní příkaz.

Pokud by s verdiktem obžalovaní nebo státní zástupce nesouhlasili, mohou proti němu podat odpor. Pak by soud musel nařídit jednání.

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z napadení Ukrajinek v Plasích

Krimi

K incidentu došlo v noci z 19. na 20. srpna v jednom z barů v centru Klatov. Podle spisu Julius K. (47) společně se svým synem Maximem (20) nejprve vyhrožovali Ukrajinci zabitím, přičemž mladší z mužů k zastrašení použil nůž.

„Poté poškozeného napadli několika ranami pěstmi do obličeje a nejméně desetkrát jej kopli do břicha, nohou a zadku,“ stojí v obžalobě. Pomláceného cizince převezla záchranka do nemocnice, kde mu lékaři museli ošetřit zlomený nos a další drobnější zranění.

Podle svědků se útočníci s obětí znali. „S Juldou a Maxem jsem se potkal na kuřárně v baru. Chtěl jsem si s nimi povídat, ale oni na mě začali křičet, že jsem hajzl a abych vypadl, nebo že mě zabijí. Přitom Max vytáhl nůž a mířil s ním na mě. Řekl jsem jim, co se děje, proč na mě s tím nožem machrují, že jsem jim nic neudělal. Pak jsem chtěl odejít,“ popisoval Ukrajinec s přezdívkou Dima.

U dveří prý dostal ránu zezadu do hlavy. „Nevím, jestli to bylo půllitrem, nebo rukou. Pak už si jen pamatuji, že oba stáli nade mnou a mlátili mě,“ dodal poškozený.

Prý šlo o sebeobranu

Oba obžalovaní odmítli vypovídat. Podle přítelkyně staršího z útočníků šlo o sebeobranu.

„Dima nás urážel. Julu provokoval a vyzýval ho, aby šel ven, že ho chce zmlátit. Když Dima rozbil půlitr, běžela jsem za barmanem, aby ho vyvedli. Když jsem se vrátila, byl Max pořezaný. Jula dal Dimovi pěstí a ten zůstal ležet na zemi,“ tvrdila svědkyně.

Další hosté baru ale vypověděli, že Romové Ukrajinci vyhrožovali a pak ho napadli. „Když ho dostali pod sebe, tak ho začali mlátit a kopat do něho. Pak ho nechali ležet na zemi v kaluži,“ uvedl jeden z nich.

Zmlátil mladíka tak, že ochrnul. Vyšší moc, hájil se vyhazovač u soudu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám