Hlavní obsah

Zmlátil mladíka tak, že ochrnul. Vyšší moc, hájil se vyhazovač u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šlo o sebeobranu a vyšší moc, vysvětloval ve středu u Obvodního soudu pro Prahu 7 osmadvacetiletý Denys Dakov okolnosti rvačky před klubem v pražských Holešovicích, na jejímž konci zůstal ležet na chodníku ochrnutý mladík (24), který poté dlouhé měsíce bojoval o život.

Denys Dakov mezi svým obhájcem a tlumočníkemVideo: Novinky

 
Článek

Dakovovi hrozí až osm let vězení za ublížení na zdraví, předseda senátu nicméně avizoval, že připadá v úvahu překvalifikování činu na přísnější paragraf.

K rvačce došlo loni na konci října v Argentinské ulici. Podle obžaloby se Dakov pustil do potyčky s mladíkem poté, co se muž snažil dostat do klubu, kde dělal Dakov vyhazovače. Podle policie se snažil mladík pomoci neznámé slečně, která ho nedaleko klubu na ulici požádala o vodu pro kamaráda, kterému se náhle udělalo špatně.

Mladík se vydal do klubu pro vodu, cestu mu ale zastoupil Dakov s otázkou, kam jde, a upozorněním, že musí zaplatit vstupné. Podle spisu po krátké výměně názorů došlo na rvačku, při níž Dakov přehodil mladíka na záda a ležícímu mu dal ještě několik ran pěstí, čímž mu způsobil především vážné poškození krční páteře.

Devět měsíců po brutálním napadení se ochrnutý mladík začal hýbat. Rodina je na pokraji sil

Krimi

Dakov u soudu poměrně zeširoka a sáhodlouze vypovídal o své rodině, dětství nebo o práci vyhazovače. „Vždycky jsem zastával politiku, že lidem je třeba popřát hezký večer a chovat se k nim zdvořile, bez ohledu na to, jak vypadají, nebo na jejich národnost,“ uvedl Dakov.

Poté se dostal k samotnému skutku. „Ten večer si velice dobře pamatuji, zejména jeho konec,“ zahájil Dakov. „Poškozený chtěl vejít dovnitř. Naklonil jsem se k němu a řekl jsem mu: ‚Dobrý večer, za vstup se platí 100 korun.‘ On odvětil, že nemá peníze. Já jsem mu na to řekl: ‚Promiň, za vstup se platí‘,“ doplnil.

Lituji toho osudného setkání. Chápu, že jakákoliv rvačka může vést k takovým následkům. Vždycky jsem se takovým věcem snažil vyhýbat
obžalovaný

Pak prý poškozeného viděl, jak dokouřil cigaretu, „zlostně“ ji odhodil a rozeběhl se ke klubu. „Ten člověk se rozběhl, původně jsem myslel, že na mě, ale snažil se proběhnout dovnitř, cestou do mě vrazil,“ popisoval obžalovaný. Poškozenému pak prý zopakoval, že dovnitř bez placení jít nemůže. Mladík se prý ale nedal.

Oba muži se dostali do jakéhosi klinče, při kterém prý poškozený dal Dakovovi asi tři údery na hlavu. Pak Dakov mladíka prý chytil za pásek, aby jej vyhodil ze vstupu do klubu, a víceméně ho přehodil přes záda na zem.

„Vstoupila do toho force majeur (tzv. vyšší moc – pozn.red.), nebyl to plnohodnotný přehoz,“ prohlásil Dakov, který přiznal, že ležícímu muži dal – podle svých slov ze strachu – ještě asi dvakrát nebo třikrát pěstí do hlavy.

„Rvačku začal on. Moje reakce byla v důsledku jeho nenormálního jednání. Nejsem jenom sekuriťák, ale i člověk. Chránil jsem své zdraví, které bylo ohroženo,“ nechal se slyšet závěrem Dakov. „Víc k tomu nemám co dodat, kromě toho, že toho lituji. Lituji toho osudného setkání. Chápu, že jakákoliv rvačka může vést k takovým následkům. Vždycky jsem se takovým věcem snažil vyhýbat. Nepotřebuju si zvyšovat sebevědomí ve rvačkách,“ uzavřel Dakov.

Muž, který je původem z Ukrajiny a do České republiky přijel před více než rokem, odpovídal prostřednictvím tlumočníka i na dotaz soudce, proč jako mladý, zdravý muž nebrání svou zem před ruskými agresory. Mladík odvětil, že je jediný muž v rodině, který se snaží něco vydělat a rodinu nakrmit.

Sbírka byla úspěšná

Soud bude pokračovat v listopadu výslechem svědků a soudních znalců. Předseda senátu Tomáš Hübner na začátku jednání avizoval možnost případného překvalifikování činu na těžké ublížení na zdraví, případně těžké ublížení z nedbalosti.

Zmlácený mladík dlouhé měsíce bojoval v nemocnici o život, podstoupil operace, čeká ho nákladná rehabilitace. Podle jeho zmocněnkyně je nyní v domácím ošetřování, kde se jeho stav ovšem nijak nelepší. Začal sice trochu hýbat rukou, ale celkově se mu zhoršuje fyzický a zejména psychický stav, kvůli kterému nemůže aktuálně podstoupit další operaci. Jeho stav rovněž vylučuje účast u hlavního líčení či jen samotnou svědeckou výpověď.

Matka poškozeného založila sbírku s cílem vybrat potřebné prostředky na finančně náročnou rehabilitaci a také na bezbariérové bydlení. I díky pomoci čtenářů Novinek se cílovou částku podařilo vybrat.

Příběh mladíka ochrnutého po napadení dojal veřejnost. Blízcí nemohli uvěřit číslům na kontě

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám