Hlavní obsah

V Česku se objevil pervitin mexických kartelů

Matěj Říha, Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ČR se poprvé objevil pervitin, který nepochází od domácích výrobců, ale přivezly ho do země mexické drogové kartely. Do zahraničí se přesouvá také výroba této typicky české drogy. Důvodem je to, že v Evropě po pervitinu roste poptávka. Česko dlouhodobě patří na první místo v počtu varen pervitinu.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Většinou ale jde o menší domácí laboratoře, které vyrobí několik gramů drogy na jeden výrobní cyklus. Do ciziny se naopak přesouvají obří varny, kde se droga vaří po kilogramech.

Podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha se velkovýroba přesunula do zemí jako Polsko, Německo a Nizozemí. Gangy, které takové laboratoře provozují, jsou většinou mezinárodní. Ovládají je zejména skupiny z Vietnamu, Nizozemí a Mexika, přičemž narcos z Ameriky se do byznysu s pervitinem zapojují čím dál častěji.

Drogový gang na Karvinsku vyrobil 130 kg pervitinu, jeho členkou je i 72letá žena

Krimi

„Poptávka po metamfetaminu v Evropě je vyšší než tradiční produkce, která se tady na evropském kontinentu odehrávala. Proto je tady prostor pro ten nepůvodní neevropský metamfetamin, který se sem dováží, jak ukazují velké zásilky zachycované na evropských letištích,“ řekl Právu Frydrych.

Narkomani znají svoje vařiče

Česká pervitinová scéna stojí na komunitní produkci. Uživatelé se mnohdy osobně znají s vařičem, podílejí se na výrobě drogy a následně i na její konzumaci.

Podle Frydrycha se ale časem může stát, že množství nepůvodního pervitinu bude v ČR přibývat. „Může se stát, že pokud bude přicházet v dobré kvalitě a za dobré ceny, tak si tady své místo najde,“ připustil Frydrych.

Na první „mexický“ pervitin v ČR policisté narazili díky vyšetřování mezinárodních případů, při kterých se zjistilo, že do země dorazily zásilky této drogy. Následně pervitin objevili při distribuci a v laboratoři zjistili, že má stejné složení jako droga vyrobená v Nizozemsku.

V Kyjově uzavřeli část ulice kvůli likvidaci varny pervitinu

Krimi

Droga mexických kartelů i ta vyrobená v Česku jsou stejné. Podle Frydrycha je rozdíl pouze v tom, že kartely používají při výrobě jiný tzv. prekurzor, což je sloučenina, která se používá při produkci. Jiný fígl kartely proti českým vařičům nevymyslely. Kilogram mexického pervitinu je přitom zhruba o sto tisíc korun levnější než ten vyrobený českou cestou.

„Tady jde jenom o objem. Nemuseli dělat žádné zlepšení. Stačí, když mají na vstupu víc produkce a tlačí na trh větší množství drogy. Ve svém důsledku to znamená snížení ceny koncového produktu, větší dostupnost a ve finále i víc škody,“ podotkl pro Právo Frydrych.

Šéf protidrogové jednotky si netroufl odhadovat, zda mexické gangy budou v budoucnu působit i na českém území. Problém by mohl nastat v případě, že na české území začne proudit větší množství levnějšího a přitom velmi kvalitního pervitinu.

Gang vyrobil podle policie pervitin za 60 milionů, vařilo se i na jachtě

Krimi

„S organizovaným formami distribuce se obvykle vážou i další doprovodné jevy organizovaného zločinu, jak je známe z těch mezinárodních kriminálních skupin, které jsou ve svých projevech velmi násilné. Mohlo by to být doprovázeno projevy násilí mezi jednotlivými kriminálními skupinami,“ vyjádřil obavy Frydrych.

NPC v loňském roce zajistila v ČR přes 29 kilogramů pervitinu, což byl meziroční mírný nárůst. Počet odhalených varen se ale loni snížil o 74 na 160. Většina odhalených varen byla schopna na jeden cyklus vyrobit do padesáti gramů drogy. Laboratoří schopných vyrobit několik kilogramů drogy bylo odhaleno minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám