Hlavní obsah

Drogový gang na Karvinsku vyrobil 130 kg pervitinu, jeho členkou je i 72letá žena

– Ostrava

Až 130 kilogramů pervitinu od roku 2018 vyrobila a následně prodala trojice pachatelů z Karvinska. Policisté zadrželi dva muže (46 a 47) a ženu (72) před pár dny a hlavně z lapení mladšího muže mají kriminalisté radost, protože se jedná o jednoho z drogových bossů v moravskoslezském regionu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení podezřelýchVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté zjistili, že trojice vyráběla a prodávala pervitin minimálně od roku 2018 nejen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, ale i v Polsku a na Slovensku. Za tu dobu si pravděpodobně vydělala desítky milionů korun.

„Starší z mužů nakupoval v blízkém zahraničí léčiva pro výrobu pervitinu, dovážel je do Česka a zajišťoval také chemikálie. Spolu s druhým mužem, hlavním pachatelem, je pak používali při výrobě pervitinu. Starší žena jim pomáhala,“ popsal vedoucí moravskoslezského toxitýmu Jakub Mohyla.

Policie zadržela hledaného recidivistu, který na Kroměřížsku vyráběl pervitin

Krimi

Dodal, že policisté trestnou činnost obou mužů a seniorky sledovali od roku 2019.

„Oba muži již byli v minulosti za obdobnou trestnou činnost potrestáni, znali tak postupy policie a snažili se co nejvíce výrobu a distribuci drogy konspirovat,“ řekl Mohyla.

Prozradil, že nepoužívali například mobilní telefony, ale domlouvali si schůzky mimo jiné pomocí vzkazů. „Měli tak občas problém najít sami sebe, třeba na parkovištích před supermarkety.”

Marihuanu jsem měl na mastičku, přesvědčil muž soud. Udal ho soused

Krimi

Mohyla sdělil, že pro kriminalisty bylo poměrně složité zdokumentovat trestnou činnost všech obviněných.

„Komplikací byl i covid, protože pachatelé měli omezený prostor k páchání trestné činnosti a přejíždění mezi okresy a kraji. Proto jsme vyčkali do rozvolnění a zadrželi pachatele před pár dny těsně po činu,“ nastínil Mohyla.

Foto: Policie ČR

Prostředky na výrobu drog

Foto: Policie ČR

Zbraně podezřelých

Při domovních prohlídkách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji našli policisté varnu, větší množství chemikálií, peníze, luxusní vozidlo, elektroniku používanou trojicí k páchání trestné činnosti i zbraň. K výrobě pervitinu používali muži dům a byt.

Zda byla trojice v nějakém příbuzenském vztahu, nechtěl kriminalista komentovat.

„Hlavní pachatel měl ve skupině jasné slovo. V podsvětí je známý svou dochvilností, přesností a tím, že jeho slovo vždy platí. Je jednou z hlavních osob drogového podsvětí v kraji. Je to prostě velká ryba,“ řekl Mohyla na adresu šestačtyřicetiletého muže.

Podle policistů mohla trojice vyrobit až 130 kilogramů pervitinu v hodnotě přes 155 milionů.

Trojice je stíhaná jako organizovaná skupina, muži i žena byli obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Muži jsou vyšetřováni vazebně, žena je na svobodě. S policií však ani jeden nespolupracuje.

Zatímco důchodkyni hrozí až 10 let za mřížemi, oba muži mohou strávit ve vězení až 12 let. Muži distribuovali drogu svým velkoodběratelům, kriminalisté proto nevylučují, že obviní další osoby.

Foto: Policie ČR

Zadržení podezřelých

Foto: Policie ČR

Prostředky na výrobu drog

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám