Hlavní obsah

Úřednice z Klatov se vykoupí z trestu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Bývalá šéfka Pozemkového fondu v Klatovech Alena Havlová už nemusí mít obavy, že za loňskou dopravní nehodu v opilosti bude mít záznam v trestním rejstříku. Krajský soud v Plzni definitivně potvrdil, že se někdejší vysoká státní úřednice může z trestu vykoupit.

Článek

Zamítl tak stížnost státního zástupce, jenž protestoval proti dubnovému rozhodnutí klatovské samosoudkyně Martiny Soudkové. Ta zastavila proti Havlové trestní stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky a jako náhradu schválila finanční narovnání.

K vykoupení z trestu tak stačilo Havlové zaplatit škodu na obou vozidlech řádově v desítkách tisíc korun a složit na účet soudu dalších sto tisíc na obecně prospěšné účely.

"Okresní soud dobře zhodnotil situaci a rozhodl správně. U dotyčné ženy šlo o mimořádné vybočení z jinak řádného života. Byly splněny všechny zákonné podmínky pro narovnání. Přihlédli jsme také k evidenční kartě řidičky, kde neměla za několik let žádný záznam o prohřešku," konstatovala soudkyně plzeňského krajského soudu Libuše Chudíková, která stížnost klatovského žalobce Jana Hrubého zamítla.

V krvi měla 1,7 promile

Ten argumentoval tím, že jednáním Havlové byl vážně postižen veřejný zájem, a žádal pro ni uznání viny a uložení trestu. Havlová loni v září v Mochtíně na Klatovsku vinou alkoholu nezvládla mírnou zatáčku, vjela do protisměru, kde se střetla s nákladním vozidlem.

Při srážce nebyl nikdo zraněn, škoda na obou vozidlech byla vyčíslena na bezmála 200 tisíc korun. Řidička měla v době nehody v krvi 1,7 promile alkoholu. Na místě se pak snažila šoféra nákladního auta nejdříve přesvědčit, aby nevolal policii, a pak mu navrhla, aby strážcům zákona řekl, že její vozidlo řídil někdo jiný.

Po medializaci nehody odstoupila Havlová z funkce a k 30. dubnu ukončila pracovní poměr dohodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám