Hlavní obsah

Vysoká úřednice se chce z trestního stíhání vyplatit

– KLATOVY
Právo, Patrik Biskup

Sto tisíc korun složila na konto Okresního soudu v Klatovech dnes již bývalá ředitelka místního pracoviště Pozemkového soudu ČR Alena Havlová. Pokud by samosoudkyně s tímto finančním vyrovnáním souhlasila, Havlová by se tak vyhnula trestnímu stíhání za nehodu, kterou způsobila v opilosti se služebním autem.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Státní úřednice stíhaná pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky loni v září v Mochtíně vinou alkoholu nezvládla mírnou zatáčku, vjela do protisměru a střetla se s nákladním autem. Při srážce nebyl nikdo zraněn, celková škoda na obou vozidlech byla vyčíslená na bezmála 200 tisíc korun. Řidička měla v době nehody v krvi 1,7 promile alkoholu.

Obhájce Havlové Rostislav Netrval během úterního hlavního líčení navrhl pro svou mandantku finanční vyrovnání, neboť Havlová tvrdí, že by jí jakýkoli trest znemožnil vést další normální život. "Polovinu ze složené částky chce klientka věnovat obětem trestných činů a zbytek na vybavení mateřské školy v Dešenicích," uvedl Netrval.

Žalobce Jan Hrubý však finanční narovnání kategoricky odmítl. "Považuji tento návrh řešení za nevhodný. Domnívám se, že byl vážně postižen veřejný zájem tím, že došlo k ohrožení silničního provozu osobou pod vlivem návykové látky," prohlásil Hrubý.

Řidič: nechtěla, abych volal policii

Podle verze obhajoby Havlová osudný den odjela z práce domů služebním autem, kde ji vyzvedl známý a odvezl ji na myslivecký hon.

"Pro mě to byla společenská záležitost vyplývající tak trochu i z mého povolání. Po honu následovala večeře, dala jsem si nějaké pivo a asi čtyři panáky fernetu," vzpomínala Havlová na 9. září loňského roku.

Z akce se prý vrátila kolem půl desáté večer, kdy jí telefonoval kamarád. "Řekl mi, že v objektu vzdáleném asi pět kilometrů, ve kterém mám ustájené vlastní koně, někdo porušil zámek a jeden z koní volně běhá na dvoře. Chtěla jsem to tam jet zajistit," vysvětlovala včera soudu s tím, že cestou tam následně havarovala.

Samosoudkyně Martina Soudková hodlá rozhodnout až po výslechu řidiče nákladního auta, protože ten již dříve tvrdil, že se ho Havlová snažila krátce po nehodě přemluvit, aby nevolal policii. Dokonce mu nabízela zaplacení škody. Údajně také chtěla odjet, ale nenastartovala auto.

Havlovou potrestal zaměstnavatel odebráním 14. platu a osobního ohodnocení. Rezignovala až koncem loňského roku, a to podle vlastních slov na nátlak veřejnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám