Hlavní obsah

Bývalá šéfka Pozemkového fondu se vykoupila z trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Jako nevinná odcházela v úterý od soudu v Klatovech bývalá ředitelka místního pracoviště Pozemkového fondu ČR Alena Havlová, která v opilosti způsobila během černé jízdy se služebním vozidlem dopravní nehodu. Samosoudkyně Martina Soudková zastavila proti Havlové trestní stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky a jako náhradu schválila finanční narovnání.

Foto: Josef Zajíc

Stroje v nás a kolem nás! Ostrava 4.3.2015. Galerie 1_7.

Článek

K vykoupení z trestu tak stačilo Havlové zaplatit škodu na obou vozidlech v řádově desítkách tisíc korun a složit na účet soudu dalších sto tisíc na obecně prospěšné účely.

Státní úřednice loni v září v Mochtíně na Klatovsku vinou alkoholu nezvládla mírnou zatáčku, vjela do protisměru, kde se střetla s nákladním vozidlem. Při srážce nebyl nikdo zraněn, škoda na obou vozidlech byla vyčíslena na bezmála 200 tisíc korun. Řidička měla v době nehody v krvi 1,7 promile alkoholu.

Na místě se pak snažila šoféra náklaďáku nejdříve přesvědčit, aby nevolal policii a pak mu navrhla, aby strážcům zákona řekl, že její vozidlo řídil někdo jiný. "Když vystoupila z havarovaného vozidla hrozně se mi omlouvala a prosila, jestli bychom se nějak nedomluvili, aby se nemusela volat policie. Já jsme jí na to řekl, že to není moje auto a trval jsem na vyšetření policií. Pak mě navrhla, abych policistům tvrdil, že vozidlo neřídila, ale že za volantem seděl její kolega, kterého na místo zavolala," vypověděl před soudem řidič Zdeněk Orság.

Havlová na to reagovala tak, že si na to nevzpomíná. "Nic takového jsem mu nepodsouvala. Ptala jsem se ho, co s tím uděláme. Asi si to špatně vyložil. Byla jsem zmatená. Nebylo mi v tu chvíli dvakrát nejlépe," kontrovala Havlová, která po medializaci nehody odstoupila z funkce a k 30. dubnu ukončila pracovní poměr dohodou.

Státní zástupce podal stížnost

Státní zástupce Jan Hrubý finanční narovnání kategoricky odmítl a podal si proti verdiktu soudu stížnost, o které rozhodne Krajský soud v Plzni. "Považuji to za nevhodné řešení. Domnívám se, že byl vážně postižen veřejný zájem tím, že došlo k ohrožení silničního provozu osobou pod vlivem návykové látky," prohlásil žalobce. Podle soudkyně byly splněny všechny zákonné podmínky pro narovnání.

"Pokud by byl zákonodárce stejného názoru jako státní zástupce, tak by nebylo možné takové případy řešit narovnáním. Zákony platí pro všechny stejně a tato dopravní nehoda ničím nevybočuje z podobných případů, které končí narovnáním," prohlásila Soudková, která však paradoxně letos v únoru Havlovou uznala trestním příkazem vinnou z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Případ se tak dostal do soudní síně poté, co si Havlová proti dvouměsíčnímu podmínečnému trestu a zákazu řízení motorových vozidel podala odpor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám