Hlavní obsah

Uprchlý zločinec po letech vystoupil z úkrytu a chce nový soud

Právo, Patrik Biskup

Několik let se ukrýval před spravedlností dvaapadesátiletý Jaroslav Šrubař z Orlové. V roce 2006 byl jako uprchlý odsouzen na devět let za stamiliónové daňové úniky, únos a vydírání. O tři roky později požádal o obnovu procesu.

Článek

Soudce mu tehdy vzkázal, že jeho případ znovu otevře, ale pouze v případě, že se osobně zúčastní veřejného zasedání. Tento týden se Šrubař, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, skutečně objevil u Krajského soudu v Plzni. Tam ho okamžitě zatkli policejní zakuklenci a převezli do výkonu trestu.

„Dostali jsme informaci, že by měl skutečně k soudu dorazit. Jelikož se jednalo o zvlášť nebezpečného pachatele, měli jsme připravenu zásahovou jednotku,“ řekl Právu plzeňský policejní ředitel Pavel Krákora, který zákroku na místě velel. Šrubař se policistům vzdal bez jakéhokoliv odporu. Jelikož měl s sebou tašku s osobními věcmi, dá se předpokládat, že se zatčením počítal.

Zda bude povolena obnova Šrubařova procesu, soud v prvním stání nerozhodl. Jasno bude až příští měsíc. Nicméně Šrubař má velkou šanci, že se bude celé dokazování u soudu opakovat. Umožnuje to totiž trestní řád. Navíc nemá co ztratit, může jen získat. V novém řízení totiž nelze uložit trest přísnější než v tom původním.

Pašovali líh z Itálie

Posledním místem Šrubařova pobytu byla podle informací Práva Venezuela. Stejné indicie měl i plzeňský soud, a proto se obrátil na tamní český konzulát. „Odtud předseda senátu obdržel zprávu, že se Jaroslava Šrubaře nepodařilo zadržet, neboť ovládá bojová umění a je nebezpečný. Proto jsme také nyní požádali policii o součinnost při jeho zadržení,“ uvedla mluvčí soudu Alexandra Vaňková.

Šrubař v druhé polovině devadesátých let organizoval pašování lihu z Itálie do České republiky. Na hranicích pašeráci pozměnili doklady tak, aby papírově šlo o jiné zboží, anebo že jde pouze o tranzit na Slovensko. Státní kasu tím připravil o nejméně 220 miliónů korun. Korunním svědkem proti Šrubařovi byl jeho komplic Roman Sadílek. Toho Šrubař unesl a nutil jej, aby v pašování pokračoval. A právě Sadílek by měl hrát klíčovou roli při novém procesu.

„K návrhu na povolení obnovy řízení Šrubař přiložil dopis od Sadílka, v němž dotyčný tvrdí, že je Šrubař nevinný,“ uvedla mluvčí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám