Hlavní obsah

Tříletou podmínku za schvalování teroru v Christchurchi soud potvrdil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Dobrá práce,” chválil Václav Klestil loni v březnu teroristický útok na mešity na Novém Zélandu. Za to si vysloužil tříletý podmíněný trest. Klestilovi se to ale zdálo příliš přísné a podal si odvolání. Hájil se mimo jiné tím, že chtěl pouze vidět reakce „sluníčkářů“. Odvolání mu ale v úterý zamítl Vrchní soud v Praze, čímž podmínku potvrdil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klestil

Článek

Soud zamítl rovněž odvolání státního zástupce, který žádal pětileté vězení.

„Není sporu o tom, že se jedná o formu trestné činnosti, která má nesporně narůstající charakter. O nebezpečnosti tohoto jednání nemůže být pochyb,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák.

Ohledně trestu se odvolací soud zcela ztotožnil se závěry pražského městského soudu, který Klestila v červnu odsoudil k tříletému trestu s podmíněným odkladem na pět let.

Klestil loni v březnu napsal pod facebookový příspěvek Hospodářských novin, týkající se teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi, komentář ve znění: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce.“ Podle soudů se jednalo o schvalování teroristického činu.

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Krimi

Obžalovaný, povoláním řidič, u městského soudu nepopíral, že text napsal. Chtěl ale prý rozpoutat diskusi, vidět reakce „sluníčkářů“ a byl zvědavý, co kdo odpoví. Samotný článek prý vůbec nečetl a pouze se chytl titulku.

Klestil se podle svých slov domnívá, že muslimové mají násilnou ideologii a ženy u nich nemají žádná práva. Vyhledával si to prý na Googlu. Se „slušnými muslimy“ ale problém údajně nemá.

„Já s nima vlastně problém nemám vůbec, měl jsem spolupracovníka muslima – výbornej chlapík. Kdyby takový muslimové byli, tak je to pohoda!“ nechal se slyšet v červnu Klestil, podle kterého se „dá poznat muslim, stejně jako Číňan nebo Japonec.“

Obhajoba chtěla zproštění, žalobce vězení

Při úterním odvolacím jednání Klestilův obhájce přesvědčoval soud, že šlo ze strany jeho klienta o určitý exces z jeho jednání. Vůbec tím prý nechtěl schvalovat nebo podporovat terorismus, který prý považuje za jednu z nejhorších lidských činností.

„Spíše sklidil posměch a negativní reakce, než že by v někom vyvolal teroristické choutky,“ argumentoval Klestilův obhájce Michal Kellner a požadoval pro svého klienta mírnější postih nebo zproštění obžaloby.

Naopak státní zástupce Martin Bílý uvedl, že není důvod pro snížení trestu a není ani důvod k mimořádnému snížení trestní sazby, ke které v červnu sáhl pražský městský soud, protože Klestil podle Bílého moc dobře věděl, co píše a co dělá. Proto žádal pro muže nejnižší zákonnou trestní sazbu, a sice pětileté vězení.

Podmínka pro Češku za schvalování teroru v Christchurchi je pravomocná

Domácí

Při loňském teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch zavraždil 28letý Australan Brenton Tarrant 51 lidí a dalších 49 zranil. Na útok se dlouho a pečlivě připravoval, nashromáždil poměrně dost zbraní a střeliva. Oblékl se do maskáčů, taktické vesty a na hlavu si nasadil taktickou helmu, na které měl připevněnou kameru, kterou vraždění přenášel online na internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám