Hlavní obsah

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Padesátiletý Václav Klestil, který na sociální síti veřejně schvaloval loňský teroristický útok na Novém Zélandu, vyfasoval ve čtvrtek od pražského městského soudu tříletý podmíněný trest. Klestil svůj čin nepopíral, ale prohlásil, že chtěl pouze vidět reakce „sluníčkářů”, a ne schvalovat útok. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klestil, muž obžalovaný za schvalování teroristického útoku

Článek

Soud je toho názoru, že společenská škodlivost Klestilova činu je poměrně vysoká. „Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že to, že někdo zaútočí na obyčejné civilní osoby, je teroristickým činem,“ prohlásila předsedkyně senátu Hana Chaloupková.

„Měl jste si uvědomit, když jste to psal, že zatím jsou obyčejní lidé,“ obrátila se konkrétně na Klestila.

Pokud něco někde lidé napíšou, tak by měli domýšlet, co tam vlastně napsali
soudkyně

Podle soudu si lidé při psaní podobných komentářů neuvědomují, že by se to mohlo například stát jejich blízkým.

„Chceme, aby si ti další už uvědomili, že tady přestává všechna sranda. Že kdyby se to stalo příště, tak si můžou jít sednout,“ apelovala Chaloupková na veřejnost.

„Pokud něco někde lidé napíšou, tak by měli domýšlet, co tam vlastně napsali a co tím svým vyjádřením chtěli říct,“ dodala.

Tak to je velký frajer. Za schvalování masakru na Novém Zélandu dostala žena v Praze podmínku

Krimi

Klestil loni v březnu napsal pod facebookový příspěvek k teroristickému útoku v novozélandském Christchurchi: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce.“

Muž, který se živí jako řidič kamionu, se před soudem hájil, že tím nechtěl schvalovat teroristický útok, ale vyvolat diskusi, byl prý zvědavý, co kdo odpoví.

Opravdu by mě nenapadlo, že dělám nějakou trestnou věc
obžalovaný

„Uznávám, že jsem napsal blbost, aniž bych si to uvědomil. Ale opravdu by mě nenapadlo, že dělám nějakou trestnou věc, že by se to mohlo dostat k soudu,“ prohlásil Klestil s tím, že to byl pro něj spíš hec, aby vyvolal reakce „těch sluníčkářů“.

„Já o tom nevím vůbec nic. Podle titulku, ani jsem to nečet, video jsem neviděl. V kamionu se nudíte, koukáte do telefonu,“ pokračoval obžalovaný. „Z mý strany to mělo neuvážený provokativní charakter,“ uzavřel.

Na dotaz soudu, zda by stejně reagoval, kdyby se takový útok stal v ČR, odvětil, že by nic takového nepsal.

Tak to je velký frajer. Za schvalování masakru na Novém Zélandu dostala žena v Praze podmínku

Krimi

Když se Klestila zeptal senát na jeho náhled na svět, tak prohlásil, že se v České republice ještě cítí v bezpečí, ale díky své práci se v západní Evropě setkává s muslimy. „To poznáte... jako poznáte Číňana, Japonce, tak poznáte i muslima,“ nechal se slyšet Klestil.

Proti muslimům prý nikdy nic neměl, ale když „za poslední léta začali páchat ty vražedný útoky na obyvatele v Evropě“, tak vůči muslimům pocítil odpor. Podle Klestila je ideologií muslimů „znásilnění a vraždění.“

„Já s nima vlastně problém nemám vůbec, měl jsem spolupracovníka muslima – výbornej chlapík. Kdyby takový muslimové byli, tak je to pohoda!“ pronesl na závěr výpovědi Klestil.

V mešitě to vypadalo jako na bitevním poli, všude krev a mrtvá těla

Svět

Při loňském teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch zavraždil 28letý Australan Brenton Tarrant 51 lidí a dalších 49 zranil. Na útok se dlouho a pečlivě připravoval, nashromáždil poměrně dost zbraní a střeliva. Oblékl se do maskáčů, taktické vesty a na hlavu si nasadil taktickou helmu, na které měl připevněnou kameru, kterou vraždění přenášel online na internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám