Hlavní obsah

Podmínka pro Češku za schvalování teroru v Christchurchi je pravomocná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvouletý podmíněný trest, který soud uložil Renátě Pelikánové za schvalování teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi, je pravomocný. Státní zástupce se neodvolal, sdělila to mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Soud uložil Renátě Pelikánové za podporu a propagaci terorismu podmíněný trest

Článek

Sedmačtyřicetiletá žena na Facebooku chválila muže, který na Novém Zélandu loni v březnu zastřelil pět desítek lidí včetně dětí. Soud ji na počátku června uznal vinnou z podpory a propagace terorismu.

„Státní zástupce napsal soudu, že se práva na odvolání vzdává,” uvedla Puci. Žena totéž uvedla hned po vynesení verdiktu. K činu se doznala a prohlásila, že napsání facebookového příspěvku lituje. Žalobce původně navrhoval, aby ji soud poslal na pět let do vězení.

Tak to je velký frajer. Za schvalování masakru na Novém Zélandu dostala žena v Praze podmínku

Krimi

Pelikánová na svém facebookovém profilu napsala o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují.” Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu.

Pelikánová reagovala na příspěvek serveru Hoj.cz, který podle státního zástupce Martina Bílého sledovalo na Facebooku přes 160 tisíc lidí. Dopustila se tak trestného činu podpora a propagace terorismu, za který hrozí až patnáctileté vězení. Bílý uznal, že žena doposud nebyla trestána a vedla řádný život, kvůli trestní sazbě jí však u hlavního líčení navrhl uložit nepodmíněný trest.

Pelikánová se k činu u soudu přiznala. Uvedla, že se bojí o malého syna. Přála by si, aby někdo zastavil násilí, které páchají muslimové. Celý článek o teroristickém útoku na Novém Zélandu podle své výpovědi nečetla, reagovala pouze na diskusi pod ním. Dnes toho lituje.

Nemocný mladík si objednal prudké jedy, podle žalobce jde o terorismus

Krimi

Soud uvedl, že dal ženě trest pod sazbou i proto, že podobné příspěvky zveřejňují stovky lidí a stíháni za to vůbec nejsou. Senát uznal, že ženina lítost byla upřímná. Podle něj už samotné stíhání zapůsobilo na Pelikánovou tak, že si uvědomila, co udělala.

Podmíněné tresty uložily za nenávistné výroky na sociálních sítích či internetových stránkách i další soudní senáty. Většinou potrestaly pachatele nejpřísnějšími možnými podmínkami, tedy tříletými.

Na počátku června dostal tento trest Václav Klestil, který do komentáře pod článek napsal: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na mohamedány musí. Dobrá práce.” O týden později potrestal pražský městský soud stejně i Leoše Machálka, který pod video zachycující vyvraždění muslimů v mešitách uvedl mimo jiné to, že střelec je „borec”. Tříletý podmíněný trest udělil v červenci plzeňský krajský soud také Jiřímu Kantorovi, který na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě a připsal k tomu komentář: „Za mě určitě pěkně provedená práce”.

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Krimi

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob, z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám