Hlavní obsah

Tři manažeři Reality Oskar, kteří okrádali klienty, dostali po 7,5 letech vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombastická reklama na autobusech či v rádiu, skvělá adresa v centru Brna, bezvadné reference. Tak ještě před několika lety navenek vypadala brněnská realitní kancelář Reality Oskar. Jenže na začátku roku 2009 přišla rána a přes čtyři desítky klientů realitky zůstaly bez peněz, které si firma vzala do úschovy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Patrik Kloc, Martin Zovčák a Bohuslav Hybler se svými advokáty u brněnského krajského soudu.

Článek

Částka se nakonec vyšplhala na 27 miliónů korun. V pátek brněnský Krajský soud za podvod potrestal tři manažery společnosti shodně 7,5 lety vězení.

Označení manažeři je nutno brát v případě trojice Patrik Kloc, Bohuslav Hybler a Martin Zovčák notně s rezervou, protože ačkoli v realitce vystupovali jako protřelí harcovníci, u soudu nevěděli ani základy z podnikatelské oblasti, natož aby alespoň vzdáleně tušili něco o účetnictví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Patrik Kloc, advokát Pavel Holub a Martin Zovčák u brněnského soudu.

Jejich podnikání se také po několika tučných měsících zadrhlo. „V očekávání nenadálých zisků přebírali peníze dál do úschovy, finance ale nevyplatili a místo toho je použili pro financování nákladného chodu společnosti, některé pak i pro vlastní potřebu,“ prohlásil státní zástupce.

Využívali důvěřivost obyčejných lidí

„Jejich stupeň vzdělání ani inteligence neodpovídala tomu, aby rozjeli takovou firmu,“ ohodnotila činnost obžalovaných soudkyně Jaroslava Bartošová s tím, že muži využívali důvěřivosti obyčejných lidí, kteří neměli žádnou zkušenost s obchodem s realitami. Proto když dostali nabídku bezplatné úschovy peněz, rádi ji přijali, než by platili mnohdy i desítky tisíc korun u notáře. Desítky lidí tak přišly o částky od několika tisíc korun až po milióny.

Zakladatel firmy Patrik Kloc se u soudu sice nevykrucoval ze své viny, odpovědnost ale házel na svého kolegu Zovčáka. „Za mého působení se skutečně tyto věci děly, mým cílem ale nebylo vybudovat společnost, která by skončila takovým způsobem, která by obrala mnohé lidi včetně mé rodiny o životní úspory," prohlásil u soudu Kloc.

"Zovčák mnohé věci za mě podepisoval, disponoval s účty, do účetnictví mě ani nepouštěl, měl i můj telefon a já mu věřil, byl pro mě autorita, já jsem totiž nikdy s vedením firmy předtím neměl zkušenosti. Říkal, že proč bychom si půjčovali peníze u bank, když můžeme použít ty ze záloh,“ řekl Kloc.

Na podobnou argumentaci ale soud nepřistoupil a všem mužům udělil stejný trest. Případ však ještě není u konce, obžalovaní se totiž nechali slyšet, že se odvolají. Kauzou se tak bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám