Hlavní obsah

Tresty vězení za dotační podvod kolem zdravotně postižených platí, potvrdil Nejvyšší soud

Brno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil trojici jednatelů firem kolem holdingu Mandre tresty šest a 6,5 roku vězení. Dopustili se podle verdiktu dotačního podvodu s příspěvky na zaměstnávání zdravotně postižených.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dovolání podali Aleš Mokrý, Veronika Veith a Ivor Ševčík. Soud dovolání odmítl, sdělila v úterý mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Právě krajský soud se případem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud zatím odůvodnění nezveřejnil.

Mokrý, Veith a Ševčík podle pravomocného verdiktu v letech 2008 až 2012 od státu vylákali příspěvky na zaměstnávání zdravotně postižených lidí, kteří s nimi sice podepisovali pracovní smlouvy, ale ze mzdy dostávali jen část. Zbytek peněz jim jednatelé nevypláceli kvůli dalším smlouvám, například na pronájem notebooku, routeru nebo na výuku angličtiny. Jednatelé si nevyplacené peníze podle rozsudku nechávali.

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Krimi

Mokrý si má odpykat šest let vězení, Veith a Ševčík dostali 6,5 roku vězení, justice jim uložila také zákaz činnosti. Odvolací Vrchní soud v Olomouci však již dříve zrušil rozhodnutí ohledně náhrady škody vyčíslené na více než 300 milionů korun. Podle vrchního soudu nebyl nárok včas a řádně uplatněn.

Spolek aerobiku měl brát dotace na „mrtvé duše“

Krimi

Veith se v minulosti hájila tím, že vykonávala pouze personální činnost a řídila se pokyny vlastníků. Podotkla přitom, že byla vždy nemajetná, a je tak evidentní, že se nikdy neobohacovala. Vinu popřeli i zbývající dva obžalovaní jednatelé. Právě oni však podle soudu měli na rozdíl od Veith z jednání zisk v desítkách milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám