Hlavní obsah

Deset let vězení za zneužití školaček v Kroměříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně poslal na 10 let za mříže 55letého muže v případu znásilnění a pohlavního zneužívání nezletilých dívek. Už dříve byl podle soudu kvůli totožnou trestné činnosti dvakrát ve vězení. Přesto se nepoučil a dál vyhledával v sociálně slabších vrstvách obyvatel Kroměříže vhodné objekty pro své touhy, důvěřivé rodiče, a především jejich dcery školního a předškolního věku.

Obžalovaný muž u Krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Žalobkyně Renata Bártková pro něj navrhovala 8,5letý nepodmíněný trest.

Ke zneužívání mělo opakovaně dojít mezi lety 2020 až 2022 v Kroměříži, kam se nastěhoval do bytového domu, kde bydleli sociálně slabé rodiny. První se seznámil s rodiči a následně se s nimi domluvil, že se jim postará o dcerky.

Jednu ze školaček měl podle státní zástupkyně osahávat přes oblečení i pod ním na prsou a genitáliích. Další dívka první své kamarádce a později rodičům a policii řekla, že ji několikrát lízal na obnažených genitáliích poté, co si musela sundat kalhoty i spodní prádlo.

Příběh Terezy: Znásilnil mě nevlastní bratr. On je v pohodě, já se několik let ničila

Pod svícnem

„Necítím se vinen, dětí jsem se nedotkl. Nejde mi do hlavy, proč se to všechno stalo, protože já jsem nic neudělal,“ tvrdil u soudu muž.

Všechny případy, včetně těch, pro které byl už muž v minulosti dvakrát odsouzený ke čtyřem a šesti letům vězení, mají podle předsedy senátu Radomír Koudely obdobný scénář.

„Jsou zde velmi, velmi přitěžující okolnosti, které nás vedly ke zvýšení obžalobou navrženého trestu. Především předešlá dvě zcela totožná odsouzení. To svědčí o některých skutečnostech. Obžalovaný má výrazné sklony k opakovanému páchání této velmi nebezpečné a společensky škodlivé trestné činnosti. A to se ani přes jeho zvyšující se věk nemění,“ sdělil předseda senátu.

Ochrana dětí na prvním místě

Předcházející tresty neměly podle Koudely na obžalovaného žádný výchovný vliv.

„Nejdůležitější je ochránit nejzranitelnější část společnosti, kterou jsou děti, před dalším možným jednáním pachatele. Jde o jednání, které je něčím, co každý rozumný člověk odsuzuje. Na dětech se může velmi výrazně podepsat. A to i když jsou to děti z jiného sociálního prostředí, kvůli kterému jsou co do životních zkušeností citově více otlučené,“ dodal předseda senátu.

Obhájkyně Natálie Navrátilová s trestem nesouhlasí.

„Výpovědi dětí považuji za nevěrohodné, trestnou činnost se mému klientovi nepodařilo prokázat,“ podotkla po skončení soudu. Proto klientovi, který se pondělního hlavního líčení nezúčastnil, navrhne odvolání. Rozsudek tak nenabyl právní moci.

Ve světle jednoho z nálezů Ústavního soudu, ke kterému obhajoba odkazovala, se jednalo o závažné pochybení.

Muž souzený za zneužívání malých dívek je venku z vazby

Krimi

První z dívek muž, který pracoval jako údržbář, podle státní zástupkyně Renaty Bártkové mezi lety 2020 a 2021 ve svém bytě a na jiných místech osahával přes oblečení i pod ním na prsou a genitáliích.

Druhou dívku podle obžaloby loni opakovaně lízal na obnažených genitáliích. U obou dívek, které mu svěřily k dozoru jejich matky, muž podle žalobkyně věděl, že jsou mladší 15 let.

Už dříve uvedl, že první dívku hlídal většinou v přítomnosti své nevlastní dcery, sám s ní byl prý jen jednou cestou ke známým do Zlína.

K druhé dívce řekl, že ji často hlídal spolu s jejími dvěma sourozenci i svou nevlastní dcerou. Vozil je do školy a do školky, kupoval jim jídlo nebo dárky. Odmítl ale, že by se dětí dotýkal.

Před soudem v pondělí svědčil otec druhé dívky, kterému se dcera svěřila. Tvrdí, že mu řekla, že ji muž osahával, fotil si ji nahou telefonem a jezdil jí jazykem v rozkroku.

„Brečela mi u toho, byla vystrašená, bála se to říct,“ řekl svědek. Dříve než jemu se dívka svěřila své kamarádce, shodou okolností první z dívek, kterou podle státní zástupkyně muž také obtěžoval.

Znalci: Duševní nemocí netrpí

Soud v pondělí dále přehrál videozáznam výpovědi první z dívek na policii. Školačka popsala, jak jí muž sahal přes oblečení i pod ním na prsa a do rozkroku. Stalo se to podle ní opakovaně. Nic však prý na to muži neřekla, nepokusila se mu ani odstrčit ruku.

„Já jsem se bála, že by mi to ještě udělal víc,“ řekla dívka. Uvedla také, že jí muž ukazoval svou nahou fotku v telefonu.

Videozáznam s výpovědí druhé dívky na policii přehrál soud už dříve. Školačka v ní popsala, co s ní muž dělal a že to nechtěla.

Stalo se to podle ní víckrát. Řekla, že u toho ležela na posteli na zádech, přičemž jí muž zacpal ústa. Dívka též zmínila, že ji několikrát fotil, když měla oblečené pouze tričko.

Obhájkyně Natálie Navrátilová označila výpovědi dětí za nevěrohodné, trestnou činnost se podle ní muži prokázat nepodařilo.

Ze znaleckých posudků z psychiatrie a psychologie vyplývá, že obžalovaný netrpí žádnou duševní nemocí ani poruchou.

Jeho intelektové schopnosti označili znalci za průměrné. Podle znalce z oboru sexuologie muž netrpí žádnou sexuální deviací, což však u něj nevylučuje páchání sexuálně motivované trestné činnosti.

Za znásilnění sedmi dětí dostal muž z Liberce 13 let. Trest je nad horní sazbou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám