Hlavní obsah

Muž souzený za zneužívání malých dívek je venku z vazby

Aktualizováno

Jen tři týdny zůstalo platné rozhodnutí senátu Krajského soudu ve Zlíně o prodloužení vazby pro 55letého muže obžalovaného z pohlavního zneužívání dětí. Od pondělního dopoledne je volný, a to až do vynesení rozsudku. V nynějším soudním líčení mu přitom hrozí až dvanáctileté vězení, státní zástupkyně pro něj navrhuje 8,5leté vězení.

Obžalovaný muž u Krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Ke zneužívání mělo opakovaně dojít mezi lety 2020 a 2022 v Kroměříži, a to i přesto, že už byl muž dříve dvakrát pravomocně odsouzen kvůli obdobným deliktům na dětech ve věku od šesti do patnácti let.

„Rozhodli jsme nyní o propuštění z vazby,“ uvedl v pondělí předseda senátu Krajského soudu ve Zlíně Radomír Koudela. Jen o několik málo týdnů dříve, 27. března, přitom týž senát rozhodl o prodloužení vazby, a to kvůli možnému vyhýbání se spravedlnosti ze strany obžalovaného. Ale také kvůli možnému pokračování v pohlavním zneužívání dětí či v dokonání trestného činu, pro který je souzen.

Krajský soud musel své rozhodnutí změnit kvůli nálezu Ústavního soudu, ke kterému si dal stížnost obžalovaný muž přes svoji obhájkyni.

Neznámý muž natáčel v plzeňském bazénu 14letou dívku, jak se převléká

Krimi

„Došlo k pochybení Okresního soudu v Kroměříži, který podle našeho názoru nerespektoval zákonná ustanovení. Nařídil vazební jednání, ale to bylo bez přítomnosti mého klienta. Zákon ale říká, že soud může rozhodnout bez výslechu obviněného do šesti týdnů. A tohle se dělo až po pěti měsících. Krajský soud to napravoval až po pěti měsících, což je podle ústavního soudu velmi dlouhá doba,“ vysvětlila obhájkyně Natálie Navrátilová.

„Prodloužení vazby proběhlo bez výslechu tehdy obviněného. Jde podle Ústavního soudu o závažné pochybení. Zrušil proto usnesení krajského soudu, který v závěru března zamítl stížnost obviněného,“ podotkl Koudela.

„Okresní soud pravděpodobně pochybením dospěl k názoru, že zde není nutný osobní výslech obviněného. Obžalovaný však měl být dotázán, zda chce být vyslechnut. A pokud sdělí, že chce být vyslechnut před rozhodnutím o prodloužení vazby, nařizuje se vazební zasedání. Při tom sice výslech na věci většinou nic nemění, ale dikce zákona je dodržena,“ dodal soudce.

Obavy o bezpečí obětí

Muž je tak až do případného odsouzení na svobodě. O jeho překvapivém propuštění z vazby už má podle soudu policie co nejdříve informovat poškozené. Zároveň senát obžalovaného upozornil na možný postih v případě, že by kontaktoval své oběti či jejich rodiny.

„Nemám k tomu co říct. Bohužel, nemělo by se takové pochybení stávat. Měl by zůstat ve vazbě. Vazební důvody trvají,“ uvedla i s ohledem na bezpečí obětí státní zástupkyně Renata Bártková. Muž se vrátí do místa trvalého bydliště v Kroměříži, kde podle státní zástupkyně docházelo k případům zneužívání mladých dívek.

Traktorista z Plzeňska cílil na děti. Dostal dva roky a léčbu

Krimi

Obžalovaný se o malé dívky staral a hlídal je důvěřivým matkám. Jednu ze školaček měl podle státní zástupkyně osahávat přes oblečení i pod ním na prsou a genitáliích. Další dívka první své kamarádce a později rodičům a policii řekla, že ji několikrát lízal na obnažených genitáliích poté, co si musela sundat kalhoty i spodní prádlo.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Obžalovaný muž u Krajského soudu ve Zlíně

„Necítím se vinen, dětí jsem se nedotkl. Nejde mi do hlavy, proč se to všechno stalo, protože já jsem nic neudělal,“ tvrdil u soudu muž.

Všechny případy, včetně těch, pro které byl už muž v minulosti dvakrát odsouzen ke čtyřem a šesti letům vězení, mají podle předsedy senátu obdobný scénář.

Za znásilnění sedmi dětí dostal muž z Liberce 13 let. Trest je nad horní sazbou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám