Hlavní obsah

Kobza se omluvil za výrok, že vrah z fakulty byl produktem inkluzivního školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec hnutí SPD Jiří Kobza se v úterý rozhodl omluvit za své tvrzení, že student, který loni v prosinci střílel v budově filozofické fakulty, byl „špičkovým produktem inkluzivního progresivistického školství“. Stalo se tak nedlouho poté, co rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková uvedla, že škola podá na poslance trestní oznámení.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Poslanec SPD Jiří Kobza

Článek

„Rád bych se tímto veřejně omluvil za svůj dřívější příspěvek v souvislosti s předvánočním neštěstím na Filosofické fakultě UK,“ uvedl Kobza na Facebooku, kde rovněž publikoval i inkriminované prohlášení, které zanedlouho poté, co vyvolalo pozdvižení, smazal.

V omluvě uvedl, že příspěvek „psal v momentu, kdy měl velikou zlost nad zmařenými životy“.

„Rozhodně jsem se nechtěl nikterak dotknout rodin obětí a dalších účastníků této tragédie či narušit pietu. Proto bych se touto cestou chtěl omluvit všem, kdo by se mohli cítit dotčeni,“ uzavřel poslanec.

Poslanec SPD Kobza: Střelec z fakulty je produkt inkluzivního školství

Domácí

Rektorka Králíčková v pondělí v pořadu Reportéři ČT uvedla, že na poslance bude v souvislosti s jeho výroky podáno trestní oznámení.

Inkriminovaný post obsahoval například tvrzení, že filozofická fakulta „je základnou elity progresivismu a je známa tím, že naskočí na jakoukoliv šílenost z EU“.

Pachatel podle Kobzy nebyl „žádný konzervativní dezolát, Putinův agent či podporovatel SPD, ale špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Ve stejném duchu se nesly i další poslancovy teze.

Od příspěvku, který Kobza odstranil po vlně kritiky, se distancovala i SPD s tím, že šlo o poslancův soukromý názor.

Kobzovo tvrzení jako šokující odmítli v prohlášení i rektoři českých univerzit. Příspěvek poslance SPD podle nich překračoval hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti.

„Je smutné, jakým způsobem a kam až je schopen dojít tento poslanec ve své sebepropagaci bez ohledu na to, kolik životů bylo zmařeno a kolik utrpení bylo tímto hrůzným činem způsobeno desítkám, spíše však stovkám lidí,“ dodali rektoři v prohlášení.

Student filozofické fakulty zabil 21. prosince v budově filozofické fakulty 14 lidí, předtím zastřelil svého otce. Posléze vyšlo najevo, že stojí i za smrtí muže a dvouměsíčního novorozence v Klánovickém lese.

Rektoři se vymezili vůči Kobzovi a jeho „teoriím“ o střelci z FF

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám